– Det handlar om att vår förmåga att klara oss själva i länet ska öka. Som i gisslandraman eller om en person vill skada sig själv och andra, säger Christer Sjöqvist.
I Stockholm, Göteborg och Malmö finns utbildade piketstyrkor och förra året togs ett nationellt beslut att de polisregioner som inte täcks av storstädernas resurser skulle få en regional insatsresurs. De fyra regionerna är Bergslagen, Mitt, Norr och Öst – där Sörmland ingår.
– Vi måste rusta för framtida behov och inte behöva räkna med Stockholm om vi behöver hjälp. Vi ska ha möjlighet att göra ett bra polisarbete i Sörmland för de som bor här, säger Christer Sjöqvist.
Den nya insatsstyrkan kommer i huvudsak att syssla med traditionellt polisarbete men ha en specialutbildning och kompetens att hantera grova brott som gisslansituationer, grova rån, farliga personer eller svåra husrannsakningar.
För Christer Sjöqvist är detta i första hand en fråga om polisernas arbetsmiljö.
– Jag tar beslut som att skicka ut personal till situationer där jag vet att jag utsätter dem för fara. Då vill jag veta att de har rätt utbildning och rätt grejer för att hantera det utan att skada sig själva eller andra, säger Christer Sjöqvist.
I slutet av nästa år beräknar Christer Sjöqvist att gruppen kommer att vara sammansatt och färdigutbildad. Utbildningen sker tillsammans med de andra tre regionerna och insatsresurserna ska även kunna arbeta ihop över länsgränserna. Personerna som ingår i insatsresursen i Sörmland kommer i huvudsak från länet och arbetar inom polisen i Sörmland.
Gruppen kommer även, precis som resten av poliserna i Eskilstuna, att verka för att förbättra situationen i områden som Fröslunda och Lagersberg. Där målet är att de boende ska känna sig trygga i sin stadsdel och att områdena inte ska klassas som utsatta.
– Klart som tusan att vi måste vara i de här områdena för att bygga relationer. Givetvis kommer den här gruppen också verka för att nå målet, säger Christer Sjöqvist.
Beslutet att de specialutbildade poliserna ska stationeras i Eskilstuna är ett beslut från nationell nivå. Christer Sjöqvist tror att det beror främst på organisatoriska aspekter som att samla resurserna på en ort och att Eskilstuna är det största lokalpolisområdet i regionen, men också på den grova brottslighet som finns i Eskilstuna.
– Problemområdet här är lite annorlunda. Det finns lite fler grövre kriminella i Eskilstuna än på någon annan ort, säger Christer Sjöqvist.
Kommunfullmäktiges ordförande, Jimmy Jansson (S), ser endast fördelar med att styrkan stationeras i Eskilstuna.
– Jag ser det som väldigt positivt. Det är en kompetenshöjande insats som är nödvändig och som borde ge polisen mer muskler att hantera nya situationer, säger Jimmy Jansson.
Hur tror du att det kommer att påverka Eskilstuna?
– Det är svårt att säga, men jag tror att det har en positiv effekt på tryggheten att ha en polisiär organisation som är rätt rustad för den situation vi har.