Gamla Bukettens nya användning: Olovligt boende

En byggnad på det gamla Bukettenområdet i Hyndevad har använts som olovlig bostad av ett okänt antal människor. I mitten av maj gjorde kommun och polis ett gemensamt tillslag mot platsen.

Bakom växthusen, där det fortfarande bedrivs viss växtodling, ligger en träbyggnad där det ska ha förekommit olovligt boende.

Bakom växthusen, där det fortfarande bedrivs viss växtodling, ligger en träbyggnad där det ska ha förekommit olovligt boende.

Foto:

Eskilstuna2024-06-13 18:01

Sedan storhetstiden på 70-talet har Bukettens anläggning i Hyndevad delats upp och bytt ägare flera gånger. Den del av fastigheten där de numera ganska slitna växthusen ligger ägs i dag av företaget Trinh Cash AB. Bakom växthusen, där det fortfarande bedrivs viss växtodling, ligger en träbyggnad där det ska ha förekommit olovligt boende. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade på torsdagen att förbjuda fastighetsägaren att på nytt upplåta byggnaderna för boende. Nämnden beslutade även att förena förbudet med ett vite om 100 000 kronor. 

– De har vidtagit rättelse. De här bostäderna som har varit i gamla Buketten var borttagna nu och man såg att just nu bodde det ingen där, säger Sarita Hotti (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden. 

I januari fick kommunen en anmälan om att det förekom olovliga bostäder på fastigheten. Fastigheten är taxerad som lantbruksenhet. I dag finns diverse olika verksamheter på fastigheten men inga beviljade lov för bostäder. 

undefined
Den del av fastigheten där de numera ganska slitna växthusen ligger ägs i dag av företaget Trinh Cash AB.

I februari upplystes fastighetsägaren om att kommunen inlett ett tillsynsärende. I mars inkom fastighetsägaren med ett yttrande enligt vilket ingen bodde på fastigheten och att de tre personer som var folkbokförda på adressen bodde utomlands samt att inskrivningen endast var för att ta emot post. Fastighetsägaren uppgav sig ha kontaktat berörda personer och att samtliga skulle flytta sina folkbokföringsadresser med omedelbar verkan. 

Den 14 maj genomförde samhällsbyggnadsförvaltningen ett tillsynsbesök i samverkan med polis och miljö- och räddningstjänsten. Under tillsynen kunde det konstateras att byggnaderna inretts för boende. De hade kök, badrum och matplatser. Enligt bygglovshandläggare Mina Dassagi är det oklart hur många människor som bott på platsen. 

– Vi vet inte faktiskt. Vi hittade flera sovrum som var inredda med sängar, privata tillhörigheter och kläder. Man såg tydligt att det har bott folk där. Jag törs inte säga hur många för det är flera sovrum. 

Det fanns garderober som var fyllda med kläder och skor. 

– Det var ju ett tydligt boende, säger Mina Dassagi.  

Var det barn som bodde där också?

– Nej, jag kan inte svara på det direkt. Jag vet inte faktiskt. Vi såg damkläder, herrkläder, men inte barnkläder direkt. Vi vet inte om det har funnits barn där. 

undefined
Byggnaden där det ska ha förekommit olovligt boende.

Räddningstjänsten fann bland annat att byggnaderna inte uppfyllde brandskyddskraven. 

Sedan fastighetsägaren upplysts om att kommunen kunde komma att besluta om sanktionsavgift uppgav fastighetsägaren i ett yttrande den 3 juni att den tidigare fastighetsägaren samma dag skulle flytta bort sina gamla möbler samt privata ägodelar: "Vi kommer också byta lås så att obehöriga inte kommer in. Vi kommer också stänga av strömmen så att ingen kan använda den. Innan veckan är slut, så är det möjligt för ett återbesök är en extra kontroll."

Kommunens personal gjorde i början av den här veckan ett återbesök och kunde då konstatera att fastighetsägaren vidtagit rättelse. 

– Nu har de gjort rättelse och tagit bort allting, säger Mina Dassagi.  

Eskilstuna-Kuriren har sökt fastighetsägaren för en kommentar. 

Bukettenanläggningen med det moderna huvudkontoret och det gigantiska växthuset var på 1970-talet kronan på verket i Bengt Nygrens blomsterimperium. Buketten hade som mest cirka 100 butiker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!