Polisens varning: Inte sista explosionen i Eskilstuna

Två explosioner på kort tid.
Men inte heller den sista i Eskilstuna, enligt polisen.
– Att säga att faran är över vore direkt felaktigt, säger Sörmlandspolisens chef Mattias Forssten.

"Vi har en god lägesbild över det som sker och många är frihetsberövade, men jag kan inte säga att det är över", Mattias Forssten.

"Vi har en god lägesbild över det som sker och många är frihetsberövade, men jag kan inte säga att det är över", Mattias Forssten.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2025-01-31 17:01

Under januari månad har drygt 30 explosioner briserat över landet, två i Eskilstuna. Att den för Eskilstunas del ännu ovanliga brottsformen bara gästspelar är det ingen som vågar tro.

– Att säga att vi haft den sista sprängningen eller skjutningen i Sörmland och Eskilstuna vore oerhört naivt. Vi har kriminella som kan hamna i konflikt och utsätta andra och själva utsättas för grova brott. Men jag kan skicka med att vi gör allt vi kan, och vi är väldigt framgångsrika i både det förebyggande och med att faktiskt lagföra de brott som begås. Den ansträngningen kommer att fortsätta. Men att säga till medborgarna att faran är över vore direkt felaktigt, säger Mattias Forssten, Sörmlandspolisens chef sedan tre år.

undefined
En 15-årig Eskilstunabo är häktad för allmänfarlig ödeläggelse i samband med explosionen vid en restaurang nära Västerleden den 21 januari.

Han är tydlig med att den kriminella marknaden på vilken de grova brotten är hanteras inte känner några geografiska gränser.

– Det finns inget Stockholm, inget Göteborg eller Sörmland. Det finns bara Sverige. Motivbilderna kan skifta nationellt och lokalt men jag vill påstå att majoriteten av de grova våldsbrotten, oavsett om det är sprängningar, skjutningar eller utpressning, är kopplat till att kriminella utsätter andra kriminella för brott. Man använder våld som ett sätt att tjäna pengar och bygga status.

undefined
"Vi har en god lägesbild över det som sker och många är frihetsberövade, men jag kan inte säga att det är över", Mattias Forssten.

Mattias Forssten inser att utomstående ser ett samband mellan de två explosioner som inträffat i Eskilstuna på kort tid. Det är dock inget han kan bekräfta.

– Jag förstår att man kan dra den slutsatsen, att det finns ett gemensamt modus som skulle styrka att det är samma beställare och samma genomförare. Men här börjar vi närma oss enskilda ärenden och det måste jag vara försiktig att prata om. Det gemensamma i det här är att det finns någon som beställer, för ekonomisk vinning eller för att skicka ett budskap och att andra personer används som drängar i det här. När vi griper någon på plats, som vi gör allt oftare, är det sällan anstiftaren eller planeraren, utan barn eller missbrukare som man utnyttjar, säger han.

Vad som varit den utlösande faktorn till den senaste våldsvågen vill polischefen inte spekulera om. 

– Men generellt handlar det om gamla oförrätter, någon har kanske släppts från ett fängelsestraff och ska ge tillbaka. Det kan vara en affärsuppgörelse som man anser inte har upprätthållits på rätt sätt eller en upplevd skymf som vi som inte är i den miljön knappt skulle notera. Det kan vara att man själv är under hårt tryck i sin position, att man är hotad och försöker vända på det genom att attackera någon annan.

Om skiftet från skjutvapenvåld till sprängmedelsanvändning i Eskilstuna säger Mattias Forssten:

– Det är svårt att säga men erfarenhetsmässigt handlar det om vem som har tillgång till vad. Säg att någon kommer över ett parti med 500 gamla handgranater från Balkan och lägger ut det på försäljning. Det blir naturligt då för den som då fixar hotellrum och vapen till utförarna att köpa loss några av dessa. Tillgång och efterfrågan alltså. Vi har även sett att en hel del pyroteknik smugglas in. Om flera fyrverkeripjäser monteras ner och du säkrar krutet så kan man bygga upp en bomb med ganska stark effekt. 

undefined
En bil fick omfattande skador efter explosionen i Stenby den 24 januari.

Polischefen passar också på att justera bilden av de kriminella som sitter utomlands och orkestrerar våldsvågen.

– Det finns en bild av att det skulle vara några superkriminella, överbegåvade och jätteduktiga på det de gör. Men det är inte min bild. De har haft tur med tajming, plats och kontakter som gjort att de klarat sig undan. Och att de flyttat utomlands visar väl att de själva inte är säkra i landet. Grundbulten till att de flyttat är att myndigheterna sätter hårt tryck på dem men en lika stor del är nog att de vet att om de visar sig här kommer de själva att bli ett av offren.

Han vill inte gå in närmare på de sprängladdningar som briserat i Eskilstuna, men säger att det vid tidigare sprängningar i länet handlat om "allt från pyroteknik till handgranater". 

 – Vi har en god lägesbild över det som sker och många är frihetsberövade, men jag kan inte säga att det är över. En naturlig följdfråga är om medborgarna behöver vara rädda. Svaret är att man definitivt behöver vara fundersam ur en samhällskontext, att vi har så många unga som är beredda att ta såna här uppdrag och begå de här brotten. 

EK KRIM – nytt avsnitt

En längre intervju med Mattias Forssten finns med det senaste poddavsnittet av EK KRIM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!