Händelsen som ligger till grund för beslutet är kopplat till Core Restauranger i Eskilstuna AB:s serveringstillstånd för uteställena Royal Oak och O´Learys. Bolaget ägs och drivs av Cihan Alkoyun.
Han säger sig ha svårt att acceptera att det som ligger till grund för nämndens erinran ska leda till en sanktion överhuvudtaget.
Fakta i ärendet är att en kille, inför ögonen på en polispatrull, lämnade O´Learys en tisdagskväll i maj med en starköl i handen. Killen som stoppades och informerades om att detta var otillåtet bad om ursäkt och gick in på Royal Oak, vägg i vägg.
Patrullen gick då in på O´Learys och meddelade personalen att "detta är högst olämpligt" och påtalade att personalen "får ha bättre uppsikt i fortsättningen" enligt polisens händelserapport.
Patrullen gick vidare till Royal Oak och mötte samma kille – återigen med en öl i handen.
Killen som senare visade sig vara 17 år uppfattades av poliserna som berusad och han ska själv ha uppgett att han druckit tre starköl under kvällen. Från vilka eller vilken av uteställena längs Nybrogatan han köpt dem ville han dock inte avslöja.
17-åringen avvisades och polisens arbetspass avslutades med att uppgifter om alkoholförsäljning till minderårig skickades vidare till kommunpolisen, som i sin tur underrättade tillsynsmyndigheten, kommunen.
I mitten av juni påbörjade alkoholhandläggare på miljö- och räddningstjänstförvaltningen ett tillsynsärende som nu utmynnat i att nämnden beslutat om en erinran.
Det är den minst allvarliga sanktionen som nämnden kan använda sig av, följt av varning och återkallat serveringstillstånd.
Enligt nämnden rör det sig om en lagöverträdelse som "inte kan bedömas var mindre allvarlig eller bero på någon missuppfattning".
Cihan Alkoyun lät genomföra en internutredning och samlade personalen för möte när uppgifterna blev kända. Han säger att den visar att ingen omyndig köpte alkohol i någon av de barer han äger.
– Allt landar i att han (17-åringen) greppat tag i en öl och gått ut. Det är något som är helt omöjligt att undvika fullt ut, helt omöjligt. Det är inte heller åldern som är det väsentliga utan att vem som helst kan gå ut med något i handen, oavsett om du handlat den eller tagit den från ett bord. Hur det kan vara grund för en erinran är oroväckande för det betyder att vem som helst kan få en erinran, när som helst, säger han.
Cihan Alkoyun säger sig vara helt säker på att 17-åringen inte köpte alkohol i någon av hans barer.
– Han var en del av ett sällskap som gick fram till baren och beställde mat och dryck en och en. De som kunde visa att de var över 18 år fick handla alkohol, de andra läsk. Hade det däremot visat sig att vi hade sålt alkohol till någon under 18 hade det utan tvekan funnits grund för både erinran och varning.
Enligt Cihan Alkoyun finns det ingen krögare som medvetet skulle riskera sitt tillstånd genom att sälja till omyndiga.
– Tycker jag att vi förtjänar det här? Absolut inte. Jag är inne på mitt 21:a år i branschen och tycker att vi har gjort allt vi kan. Det går inte att punktmarkera varenda gäst, säger han.
Tror du att det här skadar er?
– Nej, det stärker oss.
En erinran påverkar i praktiken ingenting i ett kort perspektiv. Vid flera mindre förseelser ökar dock risken för att bolaget bakom ett serveringstillstånd istället får en varning eller indraget tillstånd.