Skolstarten innebär att många nya små trafikanter rör sig ute i gatumiljön. Det tar polisen fasta på under den nationella trafikvecka som just nu pågår. Fokuset för veckan är trygghet i tätort och polisen har valt att förlägga många trafikkontroller på 30-sträckor utanför skolor och förskolor.
Under måndagen stod patruller vid bland annat Lundbyskolan, Gökstensskolan, Björktorpsskolan, Hällby, Vallby och Skiftinge. På tisdagen fortsatte de med bland annat Tumbo, Djurgårdsskolan och Bellmansplan. Polisen står även utanför skolor i Strängnäs och Mariefred.
– Vi tar en hel del fortkörare. Två stycken blev av med körkortet i Vallby på måndagen, säger Jenny Klevstig, operativ samordnare på polisen.
Under tisdagsförmiddagen stod trafikpoliserna Anneli Ruuska och Tobias Jöhnemark utanför Kjula skola med några kollegor. På andra sidan gatan flockas nyfikna elever. En trafikpolis står dold bakom ett lummigt träd med kameran redo. Det dröjer inte länge innan en skåpbil från ett möbelföretag kommer åkande i alldeles för hög fart. Polisen tar ett raskt kliv ut i vägbanan och höjer armen.
– Det är inte så mycket trafik här, men varannan kör för fort. Nyss kom en som körde 65 och blev av blev körkortet, säger Tobias Jöhnemark.
Han berättar att många bilister börjar bete sig konstigt när de ser att polisen står vid vägkanten, och därmed riskerar att orsaka incidenter.
– De börjar sätta på lysena, lägga ifrån sig mobilen och sätta på sig bältet.
De flesta som stoppas reagerar med jämnmod, säger Anneli Ruuska.
– Det är en eller två procent som ska ifrågasätta. Då brukar vi erbjuda dem att provmäta själva och se att det inte är något fel på vår utrustning.
Samordnaren Jenny Klevstig misstänker att många av fortkörarna själva har barn som går på skolan.
– De som kör vid skolor är ofta föräldrar. De borde ju tycka att skolan ska vara en säker plats.
I samband med hastighetskontrollerna upptäcker polisen också andra brott, som knivar i bilen eller obetald fordonsskatt. På Västergatan visade sig en bilist vara drograttfull.
– Och när vi stod vid Stålfors stoppade vi en bil som var i så dåligt skick att den fick körförbud, säger Tobias Jöhnemark.
Organisationen M Sverige gjorde mätningar utanför skolor i hela landet i samband med skolavslutningen i våras. Resultatet visade att varannan trafikant körde för fort. Värst av alla trafikslag var taxichaufförerna, där 68 procent överskred hastighetsbegränsningen.
I Eskilstuna mättes hastigheten vid Edvardslundsskolan i Torshälla. Där körde var fjärde för fort.
– Det är inte okej. Även om man bara kör tio kilometer i timmen för fort påverkar det kraftigt bromssträckan och hur kraftig en kollision blir. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Det finns en anledning till att 30-gränsen är satt, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på M Sverige.
Han har en rad uppmaningar för att få ner hastigheterna runt skolor. Skolorna bör satsa mer på att utbilda barnen i trafikvett och förarna bör respektera hastighetsgränserna.
– Dessutom bör polisen vara ute och visa sig, särskilt runt skolstart och kommunen borde tvinga ner hastigheterna genom att bygga gupp och chikaner, eller särskilja oskyddade trafikanter och bilister med broar, tunnlar och cykelbanor.