Det var under torsdagen som regeringen efter en utredning föreslog att det ska bli möjligt för kommuner att göra bakgrundskontroller innan anställning.
Utredningen föreslår att personer som ansöker om att jobba med äldre och funktionsnedsatta ska kunna kontrolleras mot polisens registerutdrag gällande vissa brott som exempelvis mord, vapenbrott och narkotikabrott.
Den som ska jobba inom barnverksamhet måste i dag visa registerutdrag på att personen inte är dömd för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån.
Nu föreslår utredningen att även brott som exempelvis sabotage mot blåljusverksamhet, involverande av underårig i brottslighet och narkotikabrott ska läggas till i utdraget.
Under de senaste åren har frågan blivit aktuell i Eskilstuna efter att hot och misstänkta sexuella övergrepp har förekommit inom flera verksamheter inom LSS och äldreomsorgen, så sent som i oktober.
Marie Svensson (S), är ordförande i personalutskottet i Eskilstuna. Hon är försiktigt positiv till förslaget, men anser inte att det är tillräckligt.
– Jag tycker att det är bra att man öppnar upp för en djupare registerkontroll, säger hon och fortsätter:
– Sedan är jag besviken på att man inte tittat på att ha löpande kontroller.
Svensson menar att hon gärna hade sett ett förslag där det är möjligt för kommunen att begära utdrag löpande när en person redan är anställd.
– Att tro att allt är frid och fröjd när man har gjort ett registerutdrag vid en ny anställning är fel. Det kan ge en bild som stämmer då för stunden men det kan ha förändrats efter ett halvår.
– Jag hade velat ha ett skarpare förslag, säger hon.
Utredningen föreslår även att arbetsgivaren ska få ta del av uppgifter i misstankeregistret i de fall då åtal väckts, något som Marie Svensson ser positivt på.
Enligt förslaget ska kommunerna även kommuner ska kunna genomföra registerkontroller vid anställning av befattningar som är ”kritiska för kommunens förmåga att utföra sitt uppdrag” för att på så sätt bland annat förhindra infiltration.
Nu ska förslaget ut på remiss innan en eventuell lagändring kan bli verklighet. Marie Svensson håller tummarna för att kommunen får säga sitt.
– Jag hoppas att Eskilstuna får svara på remissen.