"Tunavallen får giftgräs" och "Kritik mot Tunavallen framtida gräs – innehåller gifter". Dessa rubriker syntes hos tidningen Folket och på Sveriges Radios hemsida i helgen.
Mannen bakom rubrikerna är Robert Lindberg (MP), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Vi har en skyldighet att inte försätta våra barn i en sån här situation.
Anledningen till att han slagit larm är det faktum att konstgräset på fotbollsplanen Tunavallen i Eskilstuna ska bytas ut. I upphandlingen finns en formulering som Robert Lindberg är kritisk mot. Att fyllnadsmaterialet SBR granulat ska användas, ett gummimaterial som framställs av återvunna bildäck.
– Återvinning... Visst låter det positivt? Men det beror ju helt på vad det är som återvinns.
På säljarnas hemsidor beskrivs SBR granulat som det mest kostnadseffektiva valet, som också är det vanligast förekommande på konstgräsplaner. Hos Kemikalieinspektionen finns en annan beskrivning. Enligt en rapport skriven 2006 innehåller de återvunna bildäcken som materialet framställs av "flera ämnen med särskilt farliga egenskaper".
"Dessa ämnen bör inte spridas i miljön och därför bör inte uttjänta däck användas i konstgräsplaner. I enlighet med Riksdagen miljömål ska ämnen som har särskilt farliga egenskaper fasas ut från nyproducerade varor."
Arvsmassepåverkande, reproduktionsstörande och cancerframkallande är några av de effekter Kemikalieinspektionen beskriver i sin rapport.
– Miljökontor, Naturskyddsföreningen, läkarvetenskapen... Alla är rätt eniga om att det här inte ska användas, säger Robert Lindberg.
– Jag vill att det görs en ny upphandling, med bättre material.
Han får medhåll i sin kritik från partikollegan Magnus Johansson, kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsförvaltningen.
– Det är helt oacceptabelt att man lägger giftgräs på Tunavallen, säger Magnus Johansson till tidningen Folket.
Hos stadsbyggnadsförvaltningen har SBR granulat fasats ut, enligt Magnus Johansson. Trots det finns det alltså med som ett krav i den upphandling som rör Tunavallen. Men här är det kultur- och fritidsnämnden som står som uppdragsgivare.
– Om även stadsbyggnadsnämnden vetat om det här så är det beklagligt att vi inte fått informationen om vad konsekvenserna kan bli av ett billigare gräs, säger Mona Kanaan, (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden till Sveriges Radio.
Det är på grund av att det nuvarande konstgräset på Tunavallen inte uppfyller Fifas krav som det behöver bytas ut. Ett arbete som skulle ske nu i sommar. Upphandlingen har överklagats och bytet ser nu ut att bli klart först till hösten. Överklagan har inget med SBR granulatet att göra.