Ett handelsindex under 100 innebär att människor reser från orten för att handla. Tidningen kunde i går rapportera att Eskilstunas handelsindex 2013 var 94. Handelsindex var därmed oförändrat jämfört med året innan.
– Dels är det positivt att det inte sjunker. Det är ändå ett styrkebesked att vi kanske har vänt trenden. Vår första målsättning är att landa på 100, det vill säga att vi inte tappar till vår omgivning, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Genom att bygga färdigt Tuna Park, få fart på Skiftinge och fortsätta utveckla centrumhandeln har vi goda grundförutsättningar att åtminstone nå 100 inom rimlig tid.
Jari Puustinen (M) är oppositionsråd i Eskilstuna kommun.
– Vi har i dag ett handelsunderskott Eskilstuna som är väldigt högt. Att ta bort underskottet helt och hållet skulle innebära ungefär 1 000 jobb i Eskilstuna. Målet måste vara att försöka skapa flera jobb, inte färre jobb genom dåliga riktlinjer.
Alliansen vill riva upp riktlinjerna för handelsetableringar som man menar hämmar handelns utveckling.
– Vi bor inte i Sovjet där politiken bestämmer, utan det är marknaden som bestämmer i dialog med kommunen. Här verkar det som att man har bestämt sig för att här ska all handel finnas. Det är frågan om handeln vill finnas där, säger Jari Puustinen.
Har Skiftinge någon framtid som handelsplats?
– Det kan den ha, men vi får inte glömma bort att det har varit en handelsplats i många, många år. Vi hade handel i byggnaden vid motorvägen. I dag har den stått öde i x antal år. Om det vore en attraktiv plats hade handeln redan varit där. Det är så det fungerar.
– Titta på Folkesta som majoriteten har dömt ut att det inte är någon handelsplats. Det blomstrar ju nu. Nu är det ju fullt med nyetableringar där. Politiken kan inte bestämma var handeln ska vara.
Jimmy Jansson försvarar riktlinjerna.
– Vi har handelsriktlinjer som pekar ut i första hand Tuna Park, Skiftinge och centrum, men handelsriktlinjerna hindrar ju inte att det skulle bli verksamhet i Folkesta. Våra riktlinjer har ju uppenbarligen inte hindrat någonting eftersom Folkesta tuffar på rätt bra.
Moderaterna vill införa p-skiva för att få fler att handla i centrum.
– Där har man tappat över 100 miljoner kronor i omsättning. Där bör vi göra stora åtgärder när det gäller trafiken och parkeringssituationen.
Jimmy Jansson säger att de flesta parkeringsplatserna i centrum är privata.
– Om de privata fastighetsägarna i Eskilstuna vill införa p-skiva välkomnar jag det. Kommunen har väldigt få parkeringsplatser och de vi har är oftast på såna ställen där det krävs hög omsättning. På de platserna är det inte lämpligt att ha en bil stå i många timmar och blockera för då får du inte det här flödet i innerstaden som krävs.
Både Alliansen och den rödgröna majoriteten vill bygga någon form av ringled runt Eskilstunas centrum som bland annat skulle underlätta framkomligheten vid Tunavallen och vid järnvägsövergången på Gillbergavägen mellan Stålforsbron och Stålforsskolan.
– Problemet för Moderaterna och Jari är att han inte svarar på hur den ska finansieras. Det där blir en statlig angelägenhet. Då måste man driva den förhandlingen på regional nivå där de statliga Trafikverket-pengarna finns. Där har inte Moderaterna lyft den frågan en enda gång. Det förvånar mig.
Jari Puustinen menar att Alliansen har en hållbar finansiering för ringleden.
– Jimmy vet ju inte var vi har fört våra samtal. Det må hända att vi inte har drivit det på något möte där han har varit med. Vi vet att man måste ha med statlig finansiering. Vi har också fört en dialog. Vi har ju regeringsmakten så vi har ju ministrar man kan prata med.
Magnus Johansson (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, menar att ett regeringsskifte skulle öka chanserna till statlig finansiering.
– Med en rödgrön regering blir det mer pengar till järnväg så då är det en större chans att vi får en planskild korsning vid Gillbergavägen.