Tanken bakom satsningen är att kunna ta hand om jordmassor från bygg- och anläggningsarbeten. Vid jordsorteringsanläggningen, som ska placeras vid NCC:s gamla grustäkt i Kjula, ska jordmassor sorteras och renas för att fraktioner som sand och makadam ska kunna återanvändas. Den finkorniga del som blir över måste deponeras. Tidigare kunde jordmassor tas om hand vid Lilla Nyby men i och med att den gamla deponin där är sluttäckt finns inte längre den möjligheten.
Kommunfullmäktige har vid två tillfällen de senaste åren redan godkänt planerna men besluten har dragits tillbaka på grund av fördyringar. I den första kalkylen låg budgeten på 110 miljoner, i den andra 173. I det beslut som kommunstyrelsen under tisdagen gav klartecken för uppgår kostnaden till 230 miljoner kronor.
– De tidigare underlagen var bristfälliga och därför satte vi stopp. I den kalkyl som nu tagits fram har vi en lönsamhet i projektet vilket gör att investeringskostnaden är hanterbar och inte inger några farhågor. Hela satsningen är extremt avgörande för byggsektorn, branschen är väldigt mån om att vi får till detta, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
Av de 230 miljonerna står jordsorteringsanläggningen för 150 och deponin för 80 miljoner. På intäktssidan finns de avgifter som tas ut för mottagning av jordmassor samt försäljning av bland annat sand och singel. Enligt den nu aktuella kalkylen ska hela investeringen ha betalat sig på åtta till tio år.
– Det finns absolut en lönsamhet i projektet. Och om det av någon anledning inte blir av skulle det leda till fördyringar då jordmassorna måste köras till andra kommuner, säger Kent Briby, operativ chef för affärsområde återvinning på Eskilstuna Energi och miljö, EEM.
Jordsorteringsanläggningen är tänkt att kunna tas i drift redan under våren 2023. Deponin däremot beräknas finns på plats först 2026. Var den ska ligga är inte klart.
– Förhandlingar pågår om köp av mark. Exakt vilken fastighet det rör sig om kan jag inte säga mer än att det är i närheten av Lilla Nyby, säger Kent Briby.
När förvärvet är klart kan den tidskrävande processen med miljöprövningstillstånd inledas.
– Man får räkna med att det tar två år att få tillstånd. Sedan vidtar de arbeten som krävs för att få till en grop för deponin.