Gränden varnas efter överservering – ägaren överklagar

Gränden i Eskilstuna har varnats av miljö- och räddningsnämnden för upprepade brister i skötsamhet gällande mängdservering och icke måttfull servering. Nattklubbens ägare Göran Pettersson är kritisk till kommunens bedömning och kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Nattklubben Gränden har fått en varning för att ha överserverat ett sällskap i oktober förra året. Ägaren Göran Pettersson tycker att miljökontoret har tolkat alkohollagen på ett felaktigt sätt.

Nattklubben Gränden har fått en varning för att ha överserverat ett sällskap i oktober förra året. Ägaren Göran Pettersson tycker att miljökontoret har tolkat alkohollagen på ett felaktigt sätt.

Foto: Malin Johansson/Lars Skärlund/Niklas Holm

Eskilstuna2023-01-31 16:46

I början av oktober förra året gjorde handläggare från miljökontoret en tillsyn på nattklubben Gränden i Eskilstuna. De kunde då observera hur ett sällskap på sex personer satt vid ett bord och blev serverade en hink innehållandes en helflaska vodka samt läsk och Redbull. Kort därefter fick sällskapet även in en hink med 20 flaskor starkcider till bordet.

En icke måttfull servering anser miljökontoret och Gränden har nu fått en varning för upprepade brister. Det sedan nattklubben i oktober 2021 fick en erinran för brister gällande ordning och måttfullhet.

undefined
Göran Pettersson, ägare av nattklubben Gränden.

Göran Pettersson äger Gränden, han ser allvarligt på varningen men är frågande till hur miljökontoret i Eskilstuna tolkar alkohollagen.

– Jag tycker att man tar i lite för mycket, vi har en alkohollag som gäller över hela Sverige. I andra delar av landet kan man servera gäster på det här sättet bara man håller koll så att man inte överserverar, säger Göran Pettersson.

Han påpekar att den erinran Gränden fick 2021 mest berodde på en miss i bemanningen än överservering och han håller inte med om att det ska ha rört sig om en icke måttfull servering heller vid tillfället i oktober i fjol.

– Det låter (i beslutet) som att vi bar ut drycken för snabbt och det kan man väl tycka. Men det viktiga är att vi hade en person som hade hand om det här bordet och hade kontroll på gästerna. Det tycker vi att vi hade här, säger Göran Pettersson.

undefined
Nattklubben Gränden i Eskilstuna.

Efter varningen har Gränden ändrat sina rutiner när det gäller serveringen. Men Göran Pettersson kommer att ta ärendet vidare till förvaltningsrätten.

– Vi försöker anpassa oss för vi vill göra rätt, därför är det viktigt att får direktiv för hur vi kan och inte kan göra. Vi kommer pröva det här i förvaltningsrätten för att ta reda på om det är skäligt att få en varning för det här, säger han.

Göran Pettersson lämnade in en skrivelse till miljö- och räddningsnämnden som tog beslutet om varningen vid sitt senaste sammanträde. I skrivelsen bifogar han bland annat menyer från nattklubbar i Norrköping och Örebro där man kan beställa in upp till tre helflaskor vodka samt "groggvirke". Han upplever alkohollagen som aningens godtycklig.

– Det som är bökigt med alkohollagen är att man kan tolka den på olika vis, säger Göran Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!