Postnord vill ha paketbox på gågatan – får nobben

Paketboxar från olika företag växer upp som svampar runt om i stan. Men nu får Postnord avslag på flera ansökningar. "De vill ha en box mitt på gågatan, det går inte", hälsar kommunen.

Postnord vill expandera stort när det gäller paketskåp i Eskilstuna. Men på flera ställen får de nej.

Postnord vill expandera stort när det gäller paketskåp i Eskilstuna. Men på flera ställen får de nej.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2022-12-28 10:15

Tidningen har flera gånger skrivit om aktörerna som etablerar paketboxar runt om i Eskilstuna. Instabee, ihopslagningen av Instabox och Budbee, är störst. Men nu har även Postnord gett sig in i leken och har hittills placerat ut 28 skåp på 14 platser och fler ska det bli. Nästa år planerar de att ställa ut skåp på ytterligare 31 platser där Eskilstunaborna ska kunna hämta ut sina beställda paket. Postnords tanke är att ställa paketboxarna så nära mottagarna det går och har därför mejlat ut till alla Sveriges bostadsrättföreningar med förfrågningar om att ställa ut skåp.

Men nu stöter Postnord på patrull. De har nämligen inte bara kontaktat bostadsrättsföreningar, utan vill även ställa ut skåp på allmänna platser.

– De vill ställa en paketbox mitt på gågatan och det går inte säger vår gatuenhet. Det blir för komplicerat när man ska sköta gatuunderhållet, det är samma sak på Rådhustorget, säger Stefan Brolin, trafikhandläggare på stadsbyggnadsförvaltningen som nu har avslagit ansökningarna.

Postnord vill ställa paketboxar på Kungsgatan 19 (intill tidigare gallerian 21:an) och på Rådhustorget. De har ansökt om tillstånd hos Polisen, som i sin tur låtit kommunen avgöra. Och det blir alltså nobben.

– Jag har jobbat här i tre år och har aldrig tidigare varit med om att någon ansökt om att få ställa en paketbox på offentlig platsmark, säger Stefan Brolin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!