Sjuk räv angriper kaninburar i Hällby

En räv med potentiell skabb springer omkring i Hällby och orsakar oro bland de boende. "Det känns inte bra att den springer här i tätbebyggt område och försöker ta våra djur. Den är så pass orädd och närgången", säger Mia Lejdare, bosatt i Hällby.

Muhammed Sezign är en av dem som fångat räven på film när den försökte attackera hans kaniner. Efter händelsen ordnade han ett ordentligt skydd till buren.

Muhammed Sezign är en av dem som fångat räven på film när den försökte attackera hans kaniner. Efter händelsen ordnade han ett ordentligt skydd till buren.

Foto: Privat

Eskilstuna2023-06-28 07:57

Sedan i vintras har den sjuka räven smugit omkring bland husen i Hällby. En del beskriver räven som frisk medan andra tycker att det ser ut som att den har skabb. Om det rör sig om flera rävar är det ingen som vet. 

– Första gången vi var i kontakt med räven var i vintras. Vi satt i vårat vardagsrum när vi hörde en stor duns utifrån vår inglasade altan. Då hade räven smugit sig in och vält ut alla hundleksaker. Vår hund, som är en stor American Bully vågade inte ens gå ut på gräsmattan efteråt på grund av den starka revirlukten, säger Mette Andersson, Hällbybo. 

Hon berättar att de ser räven ett par gånger i veckan och beskriver den som väldigt orädd samt undernärd.

– Vi känner ingen oro så, vi väntar bara på att han ska ta ett kliv in genom dörren, så fräck är han, säger Mette och skrattar.  

– Men jag tycker synd om alla de som har kaniner och andra djur ute. Med tanke på att den inte är så rädd av sig så vet man inte vad den kan hitta på.

Muhammed Sezign är en av dem som fångat räven på film när den försökte attackera hans familjs kaniner. Efter händelsen ordnade de ett ordentligt skydd till buren. 

Mia Lejdare, har också varit i kontakt med räven. Så sent som i söndags kom den på besök när hon och hennes familj var ute på tomten och vattnade blommorna. 

– Det var bara tur att vår äldsta dotter såg räven, annars hade vi inte haft några marsvin kvar. Det känns inte bra att den springer här i tätbebyggt område och försöker ta våra djur. Den är så pass orädd och närgången. Om den dessutom har skabb så behöver den hjälp då djur med skabb lider otroligt mycket. 

Enligt Gustaf Samelius och Tomas Willebrand, forskare vid Det skandinaviska rävprojektet, ses skabb lättast på svansroten men kan även synas vid öron och hälar. Under vårmånaderna byter räven päls, vilket kan göra att man lätt blandar ihop en skabbräv med en vårtufsig räv. Om räven har skabb förlorar den ofta sin naturliga skygghet och kan komma nära bebyggelse och människor. Däremot kan även friska rävar komma nära. Ser man en skabbräv bör man kontakta kommunjägaren. 

Enligt Eskilstuna kommun arbetar kommunjägaren på frivillig basis så det är inte säkert att en utryckning kan ske omedelbart. De poängterar även att just jakt på skabbräv kan vara svårt i och med att rävarna ständigt rör på sig. 

– Jag har varit ute och tittat på räven i Hällby och såg då inga tecken på skabb, däremot såg det ut som att den hade väldigt dålig hälsa samt lite hår. Hur det ser ut idag kan jag inte säga, det är svårt att se den här räven i och med att den lätt gömmer sig i buskar och annat. Det är lättare för de som bor i området att se den ofta men det blir svårt för mig att lokalisera den varje gång jag åker ut, säger Anders Eklund, kommunjägare. 

Enligt honom överlever räven oftast skabb sommartid, men under vintertid är det svårare i och med kylan. Om räven inte är kraftigt sjuk i skabb så låter man den vara, annars avlivar man den. 

Har du några råd till Hällbyborna?

– Mata den inte och ställ inte ut kattmat utomhus. Det kan vara en bra idé att mata katterna inomhus istället. 

Och till alla de som är oroliga för deras djur ute på tomten?

– Det ligger i rävens natur att jaga, finns det mat som sitter still i bur, som man inte behöver springa efter, är det självklart att det blir intressant för räven, säger Anders Eklund. 

Rävskabb

Sjukdomen kallas ofta rävskabb, på grund av att sjukdomen spreds från vilda infekterade rödrävar med början från mitten av 1970-talet. Före det hade sjukdomen inte på mycket länge funnits här. Rävarna drabbas av klåda och tappar pälsen. Ofta är en så kallad skabbräv utan hår på den annars yviga svansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!