Det är många som har kört ner i ett potthål och fått skador i år konstaterar Trafikverket.
– Det är väldigt bra att man ringer och säger till så fort som möjligt så att vi får kännedom om en vägskada, och kan varna andra bilister och laga skadan, förklarar Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.
Hon berättar att nästan alla potthål beror på vädret.
– De uppstår när det skiftar mycket mellan plus- och minusgrader, som det gjort denna vinter. Snö smälter och går ner i beläggningen där vattnet sen fryser, och expanderar. När detta blir återkommande så släpper till slut stenar i beläggningen och då kan ett hål bildas väldigt snabbt.
Katarina Wolffram konstaterar att beläggningen även har en mekanisk slitning från bilar.
– Det bildas som hjulspår på vägen av däcken, de uppkommer verkligen precis där folk kör som mest.
Men något som är annorlunda i år mot de senaste åren är att potthålen kom tidigt.
– Vi har uppenbarligen haft tidigare svängningar i vädret än normalt. Hålen brukar komma i mars, nu fick vi in anmälningar redan i januari. Potthål är ett mycket större problem i år än tidigare år.
Och då potthålen är fler, blir anmälningarna om skador fler.
– Många som får en skada på bilen av ett potthåll hör av sig till oss. Vi har en handläggningstid på ungefär ett halvår nu, vi måste kolla varje anmälan för sig och det tar sin tid. Vi kollar på förhållandena där olyckan skett, fanns det varningsskyltar till exempel. Om så är fallet kommer man inte att få någon ersättning för skadan, då vi inte är vållande eftersom vi har varnat.
Hon konstaterar att flera som ringt har fått punktering på däck.
– Men det finns en del som drabbats rejält mycket värre och inte har kunnat ta sig från platsen.
Katarina Wolffram berättar att 2024 års siffror redan är väldigt höga.
– Under hela 2022 fick vi in 827 ärenden om skador på grop eller ojämn väg. Under 2023 fick vi in 926 ärenden och i år, fram till 4 mars, har vi redan 817 stycken!
Och när ärendena är många blir handläggningstiden längre.
– Det måste man förstå, och det tror jag också att många gör.
Men att man anmäler en skada från potthål betyder inte att man får ersättning.
– Många tror att får man en skada på våra vägar får man automatiskt ersättning, punkt slut. Men så enkelt är det inte. Om det fanns en varningsskylt uppsatt är det i stort sett omöjligt att få ersättning för skador.
Hon tittar på antalet ärenden inkomna under tiden 1 december 2022 till 29 januari 2023, som är hanterade och klara.
– Vi fick in totalt 198 ärenden för ersättning för grop eller ojämn väg, en del gällde kommunala vägar så de föll bort direkt. Kvar återstod 172 anmälningar om skadestånd. Av dessa fick 27 ersättning, så det är väldigt få som får ersättning för en skada gällande grop eller ojämn väg. För att få det måste vi se att vi har gjort allt vad vi kunnat för att undvika skadan, om vi inte gjort det betalas ersättning ut.
Men det är inte säkert att man får igen alla pengar man har betalat för skadorna.
– Jag har själv inte sett beslut i ärenden, men man får ersättning för det man inte får från sitt försäkringsbolag. Så man kan inte få dubbelt. Oftast är det självrisken som vi betalar ut, vi har egna jurister som jobbar med dessa frågor så att det går rätt till.
Hon avslutar med en uppmaning:
– Respektera varningsskyltarna så slipper vi skador som dessa.