Pressat läge på akuten

Andreas Eriksson och hans arbetskamrater på akuten vid Mälarsjukhuset är frustrerade. Allt fler patienter på för liten personalstyrka gör arbetssituationen ohållbar.

Foto:

Eskilstuna2014-07-04 07:45

Problemet är inte nytt. Fler och fler patienter kommer till akuten och de anställda känner att de har svårt att hinna med alla som söker vård.

– Vi på golvet gör så gott vi kan men det är inte alltid man känner att man gjort ett bra jobb. Vi skulle vilja göra mer men hinner inte. Arbetsbelastningen är för hög och bemanningen inte tillräcklig, säger Andreas Eriksson, sjuksköterska på akuten och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet.

I början av veckan skrev Eskilstuna-Kuriren om Inspektionen för vård och omsorg, IVO:s kritik mot akutavdelningen vid Mälarsjukhuset sedan en man avlidit efter att ha fått vänta i flera timmar på att bli undersökt. Vid en oanmäld inspektion i våras konstaterade IVO att det fanns flera brister på akuten. Till exempel saknades rutiner för så kallad triagering, det vill säga en tidig bedömning och prioritering av nyinkomna patienter. IVO ställde sig också frågande till huruvida lokaler och personalbemanning är anpassade för att ta hand om patienter på ett säkert sätt.

– Vi har tagit åt oss av kritiken. Förtydligat, förklarat och åtgärdat, säger Jennie Björkman, biträdande vårdenhetschef vid akutmottagningen i Eskilstuna.

Enligt Jennie Björkman får alla patienter numer alltid en bedömning av hälsoläget inom tio till femton minuter från det att de blivit inskrivna.

Anställda vid akuten har emellertid en annan bild.

– Det är inte alltid vi hinner uppfylla det målet, säger Andreas Eriksson.

För två år sedan var det många sjuksköterskor som sade upp sig från akuten. Sviterna efter massflykten lever kvar eftersom mycket kompetens och erfarenhet försvann.

– Många slutade på grund av det tunga arbetet och dåliga scheman, säger Andreas Eriksson.

Kirurgläkaren Umit Demirci har arbetat på Mälarsjukhuset sedan 2010. Han tillbringar mycket av sin arbetstid på akuten och upplever att personalstyrkan krympt samtidigt som patienterna blivit fler.

– Det är ganska ansträngt inom alla kategorier inom vården. Vi löser ju situationen hela tiden men jag hoppas på mer bemanning för patientsäkerhetens skull, säger han.

Just nu håller akutavdelningen på att byggas om vilket Umit Demirci tror är ett steg i rätt riktning.

– Det kommer i alla fall bli fler rum och fler platser. Men jag vet inte om det kommer bli mer personal för det, säger han.

Akuten i Eskilstuna tar emot i genomsnitt 135 patienter per dygn. Somliga skulle lika gärna ha kunnat vända sig till en vårdcentral men akuten nekar ingen att få komma till en läkare även om väntetiden kan bli lång. När vårdplatser saknas på andra avdelningar blir akuten också en flaskhals för patienter som egentligen ska vidare någon annanstans. När Eskilstuna-Kuriren besöker akuten en vanlig vardag ligger flera patienter i sjukhussängar i korridorerna i väntan på att flyttas. Enligt personalen måste patienter ibland även undersökas i korridorerna.

Har du förståelse för att personalen upplever arbetssituationen som pressad?

– Vi har de resurser som står oss till buds och hur man uppfattar sin arbetssituation är en subjektiv upplevelse, säger Jennie Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om