– Jag brinner för mänskliga rättigheter och ett inkluderande samhälle, säger Maja Salwén, ordförande i elevrådet.
Måndagens ceremoni, då flaggan hissades på skolgården, blev startskottet för ett veckolångt arbete med hbtq-frågor. Ämnet kommer på olika sätt att integreras i den vanliga undervisningen och satsningen är ett resultat av elevrådets engagemang.
– Vi nappade direkt. Jag har hbtq-vänner och vill att de, liksom alla andra, ska behandlas med respekt, säger Maja Salwén.
Hon kämpar för ett inkluderande samhälle och då faller det sig naturligt att utgå från skolans värld.
– Skolan är ju som ett samhälle i miniatyr, säger niondeklassaren.
Ida Ekdahl Westberg, ledamot i elevrådet håller med.
– Om man blir accepterad för den man är så går det mycket bättre i studierna. Genom att jobba med den här frågan så skapar vi en ljusare framtid.
Att elevrådets engagemang har förankring på skolan blev tydligt då man gick runt med en röstlåda och kände av intresset för att delta i paraden. Resultatet var överväldigande.
– Eleverna fick kryssa i "ja" eller "nej". 100 personer var intresserade av att gå i paraden, berättar Ida Ekdahl Westberg.
Skolan uppmärksammar Springpride och hbtq-rättigheter på flera olika sätt. En spelfilm, samt dokumentären "Massakern i Orlando", med efterföljande diskussionsfrågor framtagna av elevrådet, står exempelvis på programmet. Under veckan kommer även Freddie Mercurys stämma ljuda på skolan.
– Det blir textanalyser och hörförståelse utifrån Queenlåtar. Vi tittar på hur de kan passa in i pridetåget, berättar läraren Katarina Pocs.
Hon betonar att arbetet utgår från läroplanen.
– Man ska känna sig säker i skolan, oavsett könstillhörighet och sexuell läggning. Ingen ska utsättas för diskriminering, det är grundläggande.
Såvitt trion känner till är det första gången en grundskola går i paraden. Maja Salwén och Ida Ekdahl Westberg vill inspirera andra att följa efter och ser med spänd förväntan fram emot lördagen. Dagen inleds vid kommunens tält på Fristadstorget.
– Vi ska representera skolan där. Sen drar vi ihop gänget och går i paraden under vår egen banderoll, säger Ida Ekdahl Westberg.
– Det ska bli spännande, det känns lite nervöst och faktiskt riktigt stort. Paraden blir som att vi går i mål, menar Maja Salwén.