Prins Daniel fick ett varmt mottagande i Eskilstuna

Prins Daniel kom på onsdagen till Eskilstuna för att inspirera ungdomar till entreprenörskap. Han träffade både gymnasieelever och högskolestudenter.

Foto:

Eskilstuna2015-11-25 14:34

Vanessa Åhlander är en av de elever på Grillska gymnasiet i Eskilstuna som i går fick träffa prins Daniel.

– Det var väldigt inspirerande. Väldigt stort, sa hon efter mötet.

Hon har tillsammans med klasskompisarna Norea Östlund och Emelie Johansson på linjen SamBeteende skrivit boken Bibeln för bättre självkänsla inom ramen för sitt UF-företag.

Tillsammans med en grupp andra elever, totalt 30 stycken, hade de blivit utvalda att delta i ett rundabordssamtal med prinsen och några etablerade entreprenörer.

– Vi fick tips om att hålla föreläsningar om ämnet självförtroende och självkänsla. Vi kan ju fortsätta att föra ut vårt buskap även om vi inte fortsätter med UF-företaget, sa Vanessa Åhlander.

– Det var jättekul att han tog sig tid att komma hit, sa Norea Östlund.

Prins Daniel tyckte att rundabordssamtalet hade varit givande.

– Det är alltid spännande att träffa unga människor som har stora ambitioner och som är fyllda av energi och många frågor, sa han till Eskilstuna-Kuriren.

Prinsen hade tidigare på förmiddagen deltagit i ett scensamtal inför elever på Grillska gymnasiet. Den stora föreläsningssalen på Mälardalens högskola var helt fullsatt. Prinsen och hans kollegor möttes av applåder när de gjorde entré.

– Hej, hur mår ni? Tack för att vi fick komma hit. Det är jättekul, sa prins Daniel.

Han inledde med att prata om varför han tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien driver projektet Prins Daniels Fellowship.

– En lyckad entreprenör hjälper inte bara sig själv utan hjälper många människor genom att skapa arbetstillfällen.

Prins Daniel hade med sig entreprenörerna Susanne Najafi, grundare av företaget Unity Beauty Group, Karl-Johan Persson, vd på HM och Lena Patriksson Keller, grundare av Patriksson Communication. Moderator för scensamtalet var Leo Razzak.

Prins Daniel talade bland annat om vilka utmaningar som finns i samhället.

– Här i stan är det ganska stor arbetslöshet, särskilt bland ungdomar.

Prinsen menar att entreprenörer är personer som löser stora och små problem.

– Ni som sitter här kanske tänker att ni inte har någon stor affärsidé, men det vanligaste är att entreprenörer tar enkla saker och gör dem lite bättre. Det behöver inte vara att man ska lösa något stort problem.

Han berättade även om sin bakgrund som företagare i gymbranschen.

– Det handlade om att jag hade en passion. Jag älskade att träna. Redan som 15-16-åring gjorde jag träningsprogram åt kompisar. Sedan började jag jobba som tränare i Stockholm

Tillsammans med en kompis köpte han sedan ett gym.

– Jag brann för träning. Jag ville påverka människors hälsa. En kick för mig var att någon som hade haft ont i ryggen hela livet kunde bli av med det.

Han sa även att det kan vara bra att skapa team.

– Man ska inte tänka att man inte kan starta ett företag bara för att man till exempel inte är utåtriktad eller inte kan tekniken. Man kan hitta någon som kan det.

Prinsen uppmanade gymnasieeleverna att delta i Ung Företagsamhet.

– Bara den erfarenheten kommer att göra att ni har större och bättre möjligheter att göra en bra karriär om ni vill göra det.

Susanne Najafi berättade om sin syn på entreprenörskap.

– Det handlar om att gå utanför sin bekvämlighetszon. Om något känns jobbigt är det oftast väldigt utvecklande, sa hon och fortsatte:

– Jag misslyckas varje dag. Det är en del av entreprenörskapet. Det handlar om hur man tar sig runt hindren. Jag väntar på ett hinder varje dag.

Karl-Johan Persson, vd på HM, menade att tuffa perioder kan vara utvecklande.

– De lite tuffare perioderna har också varit de bästa. Har man rätt företagskultur samlar man ihop sig och lyfter sig till nästa nivå.

När föreläsningen avslutades fick prinsen och entreprenörerna applåder av publiken.

På eftermiddagen fortsatte projektdelegationen med ytterligare samtal inför publik på Mälardalens högskola och rundabordsdiskussion med studenter. Även Mälardalens högskolas rektor Karin Röding medverkade:

– Entreprenörskap är viktigt i dagens samhälle och något som vi vill att studenterna på MDH har kunskap om när de har utbildat sig här. Det är också ett ämne inom vilket högskolan har flera skickliga lärare och forskare och inte minst bedriver högskolan inkubatorn Idélab Det känns därför extra roligt att få välkomna Prins Daniels Fellowship till MDH.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om