Ann Nyström på Viaduct gästar Affärslivspodden

Ann Nyström, prisad vd på it-företaget Viaduct, gästar Affärslivspodden för ett samtal om bland annat lagarbete, jämställdhet och hennes bakgrund som bowlingstjärna.

Eskilstuna 16 februari 2022 08:46

Ann Nyström är en riktig lagspelare som tycker om att jobba i grupp. Hon är glad över att pandemin och allt det hemarbete som den har fört med sig tycks vara på väg mot sitt slut. 

– Man brukar prata om det här att det som har hänt under pandemin är att mycket av den här kreativiteten har försvunnit och det tror jag jättemycket på, säger hon i avsnittet.

undefined
Viaducts kontor har ända sedan starten för 20 år sedan legat på Bruksgatan 8A i Eskilstuna.

Affärslivspodden produceras av Affärsliv i samarbete med Almi. Affärslivs redaktör Joachim Sorbe har i det senaste avsnittet träffat Ann Nyström på Viaducts kontor på Bruksgatan 8 i Eskilstuna. 

– Jag tror inte på att alla ska vara utspridda, jag tror verkligen på att man måste också ses. 

Ann var med och grundade Viaduct som i år firar sitt 20-årsjubileum. Bakgrunden var att företaget som Ann jobbade på gick i konkurs, men eftersom hon och ett antal andra anställda tyckte att verksamheten var bra bestämde de sig för att starta om den i form av Viaduct. De flyttade in på ett kontor på Bruksgatan 8 där företaget fortfarande ligger. Alla nio medarbetare satt från början i samma lokal. 

– Det är verkligen så som jag vill jobba. Jag tycker det är jätteroligt, säger Ann i podden. 

– Man får idéer, man diskuterar, man gör någonting ihop. Det är inte alls samma sak att göra det själv och fira för sig själv. Man vill ju fira tillsammans med någon annan. Det har jag alltid tyckt. 

undefined
Viaduct med vd Ann Nyström erbjuder webbutveckling och produkter för elektroniskt datautbyte.

Företaget erbjuder webbutveckling och produkter för elektroniskt datautbyte så att olika system kan kommunicera med varandra. Ann har varit vd för Viaduct sedan 2009.

– Det var nog faktiskt mera att laget tog ut någon som skulle ta över kan vi säga, säger Ann i avsnittet. 

– Vi var fortfarande 9 eller 10 stycken då och ja, då sa väl jag att jag kan tänka mig att göra det här. 

En orsak till att hon ville vara chef är att hon tycker om att se till att saker händer.

– Det är inte bara att jag måste bestämma, men jag vill vara med och bestämma. Jag vill vara med bland de som tar fram vad vi ska göra.

Viaduct har vuxit till 23 anställda. 2020 utnämndes Ann Nyström till Årets kvinnliga stjärnskott i tävlingen Entrepreneur of the year. Enligt motiveringen har hon både en stor portion ödmjukhet och en utpräglad tävlingsinstinkt. Hon älskar även att lösa problem i nära samarbete med sina kunder. 

undefined
Ann Nyström har varit vd för Viaduct sedan 2009. Innan hon blev en prisad företagsledare var hon en framgångsrik bowlare.

Ann har en bakgrund som bowlare på lanslagsnivå.

– Jag började spela faktiskt för att min pappa spelade bowling så jag var nere och sprang i bowlinghallen när jag var liten och sedan började jag spela.  

Hon tyckte att det roligaste var att spela seriespel och tävlingar tillsammans med sitt lag i Eskilstuna. 

– En del frågar liksom: 'Saknar du inte att tävla?' Ja, fast jag tävlar kanske fortfarande fast på jobbet istället. Där kan man kan tävla med lite siffror eller vad man nu tävlar med här. 

Ann är fortfarande sportig. Hon spelar padel och badminton och åker skidor på fritiden. Hon är med familjen och gillar sommarstugan och odling. Hon menar att maken är en stor bidragande orsak till att hon har kunnat göra många saker. 

– Både till att jag kunde fortsätta att spela bowling även när jag hade fött barn och att jag har kunnat jobba som jag har gjort. 

– Jag har varit uppbackad hemifrån. 

Ann tycker att det är för få kvinnor i näringslivet. 

– Naturligtvis tycker jag det är fel att det inte är mer jämställt för det borde det vara, säger hon i podden. 

– Jag har haft tur. Jag har haft stöttning runtomkring mig och jag har fått hjälp och puttats, men de som inte får det måste våga själva också. 

– Nu är ju jag vd och jag har varit det sedan länge, men det är inget märkvärdigt. Jag tycker att man kan vara sig själv, men våga ta för sig och inte tro att det är så konstigt och så märkvärdigt och att man måste vara så speciell utan att det är bara att våga.

Viaduct är ett av företagen i Affärslivs konjunkturbarometer där det har uppgett att personalbehovet, orderingången och investeringsnivån är oförändrade. Omsättningen uppgick förra året till drygt 19 miljoner kronor. 

Framtidsplanerna för Viaduct handlar om att växa utan att anställa så många fler medarbetare. Företagets system går att skala upp utan att det behövs fler anställda. 

– Vi brukar prata om Viaductfamiljen. Att vi ska kunna behålla en familjekänsla. 

Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns.

Viaduct fyller 20 år

Viaduct grundades 2002 av anställda på ett konkursat företag som bestämde sig för att driva verksamheten vidare. Ann Nyström, en av grundarna, har varit vd sedan 2009. Företaget erbjuder webbutveckling och produkter för elektroniskt datautbyte så att olika system kan kommunicera med varandra. Antalet anställda på företaget uppgår idag till 23. Kontoret ligger på Bruksgatan 8A i Eskilstuna. Företagets omsättning uppgick förra året till drygt 19 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Affärslivspodden

Ankie Bandstigen om familjen, engagemanget och fastigheterna: "Jag har kört mitt eget race"

Ankie Bandstigen om familjen, engagemanget och fastigheterna: "Jag har kört mitt eget race"

Plus Katrineholms vd Jakob Jansson ska ta fram strategi för stans nya slogan: "Det finns en kraft här och en potential"

Katrineholm
Plus Katrineholms vd Jakob Jansson ska ta fram strategi för stans nya slogan: "Det finns en kraft här och en potential"
Visa fler
Kommentera
Ämnen du kan följa