Fick diplom av kungen – nu startar hon gårdsbutik

Martina Schagerlund brinner för hållbar köttproduktion och vill att man ska ta tillvara på alla delar av djuret. Nu har hon fått en ny fin utmärkelse. "Jag blir jätteglad över att man vill lyfta svenska råvaror", säger Martina Schagerlund.

Utmärkelsen delades ut den 13 februari.

Utmärkelsen delades ut den 13 februari.

Foto: Lena Granefelt

Eskilstuna2023-03-14 11:10

Martina Schagerlund driver sedan 2008 Rekarnekött på Lindholms gård i Eskilstuna. Den 13 februari prisades hon med Gastronomiska Akademins diplom som delades ut av kungen i samband med invigningen av Stockholm gastronomiska huvudstadsår. Motiveringen:

"Martina Schagerlund har initierat och driver denna sörmländska sammanslutning av köttgårdar som mött stor efterfrågan för sin höga kvalitet och uppfödning av utvalda köttdjur med egenproducerat foder. Här föder man upp dikor med kalvar på samma gård vilket ger korta slaktavstånd."

Det är inte första gången Martina får ett fint pris. Hon har tidigare bland annat utsetts till Årets företagare i Eskilstuna och Årets köttproducent i Sörmland. 

Martina skapade sitt koncept för hållbar köttproduktion för 15 år sedan i samband med att hon tog över Lindholms gård. Hon tyckte det var slöseri att bara äta de bästa delarna av slaktdjuren som till exempel oxfilé. 

– När jag skulle ta över reagerade jag på hur mycket omsorg djuren kräver och hur lite folk var villiga att betala för det, säger hon. 

För de pressade köttbönderna var det även viktigt att kunna få mer betalt för sina djur. 

– Oxfilén, ryggbiffen och entrecôten är alldeles för billiga i förhållande till hur mycket det är på varje djur. Jag vill lära svenskarna äta hela djuret, säger Martina. 

Rekarnekötts koncept går ut på att kunderna i princip måste köpa delar från hela djuret. 

– På ett djur är det till exempel fyra kilo oxfilé och 120 kilo färs. Det är även 10 kilo ytterlår, men det är det ingen som vill köpa. Vi tycker att man måste visa en vördnad för hela djuret. Det är det som vi kallar hållbarhet. 

undefined
Martina Schagerlund driver Rekarnekött utanför Eskilstuna.

En metod som Martina har använt sig av för att få fler att äta delar från hela djuret är att på Instagram tipsa om hur man kan laga till de olika delarna. En annan viktig del av konceptet är att kalvarna får växa upp på de gårdar där de har fötts och sedan slaktas på det närmast liggande slakteriet som i det här fallet är Närkes slakteri. Kalvarna slaktas även senare än på andra gårdar. 

– De bor och lever hela sitt liv hos oss och de slaktas när de är 1,5 - 2 år. 

Gårdarna som är anslutna till Rekarnekött är förutom Lindholms gård även Väsby mellangård, Stenkvista gård, Åker Valsberga och Björkeby. Rekarnekött är bolaget som köper in köttet från gårdarna och säljer det vidare. 

– Vi slaktar kanske 150 djur. 

Rekarnekötts största kund är ICA Ekängen i Eskilstuna. Andra kunder är ICA Torghallen i Mariefred och ICA Nära i Bergshamra i Solna. Ytterligare en kund är Mälarchark. Martina säljer även kött på Rekoringen.

En ny försäljningskanal är den gårdsbutik som Martina nyligen har öppnat på Lindholms gård. Butiken är obemannad. Kunderna får logga in med bank-id för att komma in i lokalen där man kan köpa köttlådor och färdiga kassar. 

– Det är en ryggbiff, ett ytterlår och ett innanlår. Man måste köpa delar av hela djuret, säger Martina. 

Rekarnekött har även ett samarbete med Parken Zoo kring hamburgare. Martina har nyligen inlett ett samarbete med Strängnäs kommun som innebär att måltidsservice adopterar kalvar från Lindholms gård. 

– Jag ska fortsätta som jag gör och hålla i det här. Kanske börja sälja till någon mer butik, säger Martina om framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!