Alla tiders prisrekord på el i Sydsverige på onsdagen enligt elbörsen Nordpool. Priset på en kilowattimme beräknas bli 7:69 kronor mellan klockan 18 och 19 i kväll, och på det tillkommer elbolagens påslag och skatter. I Eskilstuna blir inte elpriset lika högt som i södra Sverige men hamnar på 3:79 kronor för en kilowattimme vid lunchtid, plus påslag och skatter.
– Om det inte är rekord så är det väldigt nära, det kan finnas någon enskild timme förra vintern som var högre. Men det är en riktigt hög nivå för att vara i augusti, säger Fredrik Stake, chef för marknad och försäljning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.
Vad blir priset per kilowattimme med alla påslag och skatter?
– Om man räknar lite snabbt, utan de fasta avgifterna för nätet, så hamnar vi på mellan 5:50 och 6 kronor per kilowattimme för den som har rörligt timpris.
Varför är elpriset dyrast just mitt på dagen här, i södra Sverige har de högsta priset mellan klockan 18 och 19 i kväll enligt elbörsen Nordpool?
– Generellt är förbrukningen hög på morgonen när vi slår på kaffebryggaren och sen när fabrikerna slår på elen. Det är även toppar tidig kväll när alla kommer hem och börjar med middagen, förklarar Fredrik Stake och fortsätter:
– Priset styrs även av produktionen och hur det blåser. Om vi får in mer vindel här i kväll och inte på dagen, det kan vara omvänt i södra Sverige, så toppriserna kan komma på olika timmar. Priset beror både på konsumtion och produktion.
Hur ska man tänka nu när priset är så högt, elen kostar enligt Nordpool bara några ören per kilowattimme på nätterna?
– Det klassiska tipset är att sänka värmen eller snarare att inte köra luftkonditioneringen nu. Värme och kyla drar väldigt mycket el, så även varmvatten. Tvätt- och diskmaskin ska vara fulla när de körs och duscha kort tid.
– Flytta din konsumtion till billiga timmar. Kan jag förbruka elen två på natten istället för elva på dagen så spar jag mycket. Till exempel när du laddar ditt elfordon, det ska man kanske inte göra just nu. Disk- och tvättmaskiner har tidsfördröjningar, starta dem 23 eller 00, tänk på värme, kyla och förskjut konsumtionen där du kan.
Och vi har förmodligen inte nått toppen på elpriset än.
– Som vi ser det kommer detta att fortsätta, det är väldigt osäkert just nu. Bland annat kriget i Ukraina och produktion av el i Frankrike. Detta driver upp priserna mer än vad vi trott innan. Till vintern finns det risk att dagens priser ser låga ut mot vad de kommer att vara då. Ha en buffert till vintern är mitt tips.
Vad kan pressa ner elpriset till mer normala nivåer?
– Att kärnkraften kommer igång igen, 86 procent i gång i Norden nu. Ett nytt kärnkraftverk kommer i gång i Finland i vinter och hjälper till. Priset är även väderberoende, blåser det mycket sjunker priset snabbt, men det kan vi inte styra över.
Ett hett tips från Fredrik Stake är att fundera på att gå över till fjärrvärme, speciellt om man har direktverkande el där hemma. Men även om man inte gör det kan värmen inomhus påverka elkostnaderna markant.
– Om alla skulle sänka temperaturen med två grader när man slår på värmen inne så skulle det ge en stor effekt på elpriset.
Med ett rörligt elpris som mäts månadsvis baseras ditt elpris på föregående månadssnitt på spotpriserna.
Med timvis mätning sker prissättningen per timme.