Här är potatisen dyrast – och billigast

Det blir ett dyrt midsommarbord i år. Enligt statistik ifrån SCB är både sill och potatis dyrare än i fjol. Tidningen har besökt Eskilstunas matbutiker för att spana in prislappen på färskpotatisen.

Sedan i fjol har potatisen ökat i pris med 15 procent.

Sedan i fjol har potatisen ökat i pris med 15 procent.

Foto: Ida Johnsson

Eskilstuna2024-06-19 15:17

Enligt siffror från SCB:s konsumentprisindex har priserna på sill och potatis stigit avsevärt sedan i fjol.

– Potatispriserna har stigit med över femton procent det senaste året. Sillpriserna har gått upp med nästan fyra procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Däremot har mejeriprodukter som glass, grädde och gräddfil sjunkit i pris. Gräddfil och crème fraiche har sjunkit med närmare nio procent jämfört med förra året. Även glass har minskat med drygt en procent.

Enligt Eskilstuna-Kurirens undersökning är Ica Maxis färskpotatis billigast medan Hemköp och Stora Coops färskpotatis kostar mest.

undefined
Peter Slagbrand, butikschef på Ica Maxi Eskilstuna berättar att de medvetet investerat i att hålla priserna nere på färskpotatis, i ett löfte till kunderna.

Peter Slagbrand, butikschef på Ica Maxi, berättar att butiken aktivt valt att hålla nere priset på färskpotatis för kundernas skull.

– Vi brukar satsa på väldigt lågt pris på färskpotatis till midsommar, nu kunde vi inte göra priset lika lågt som tidigare, men vi kände att vi fick investera i det här för att inte göra kunderna besvikna, säger han.

Vad kostade potatisen i fjol?

– Runt en till två kronor ungefär. Så det är några kronor dyrare i år, men det är fortfarande världsmästarpris, säger Peter Slagbrand.

Butikschefen berättar också att i och med att färskpotatisen kom mycket tidigare i år har de redan lyckats sälja rätt mycket utav den.

Jämfört med maj 2023 har livsmedel blivit 1,3 procent dyrare och alkoholfria drycker 2,8 procent dyrare i år. Även bär har ökat med 2 procent.

undefined
På City Gross kostar otvättad potatis 14,95 kr/kg och tvättad potatis 19,95 kr/kg.
Här är butikernas priser

City Gross

Färskpotatis tvättad: 19,95 kr/kg

Färskpotatis otvättad: 14,95 kr/kg

Ica Maxi

Otvättad färskpotatis: 5 kr/kg (max 5 kg per hushåll)

Ica Ekängen

Färskpotatis tvättad: 12,95 kr/kg

Färskpotatis otvättad: 12,95 kr/kg

Hemköp

Färskpotatis tvättad: 19,95 kr/kg

Stora Coop

Färskpotatis tvättad 19,95 kr/kg

Willys

Färskpotatis otvättad 9,90 kr/kg (max fem köp per hushåll)

Priserna på sill ligger mellan 19 till 28 kronor i respektive butik, beroende på smak och sort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!