Så mycket har priset på lunch stigit på restaurangerna

När inköpspriserna på mat ökar tvingas restaurangerna justera sin prissättning. Vi har tittat på hur priset för en lunch förändrats hos tolv Eskilstunarestauranger.

Samtliga restauranger tidningen tittat närmare på har höjt sina lunchpriser i takt med att matpriserna rusat iväg.

Samtliga restauranger tidningen tittat närmare på har höjt sina lunchpriser i takt med att matpriserna rusat iväg.

Foto: NTM

Eskilstuna2022-10-07 10:45

Lunchen på de restauranger tidningen tittat närmare på har blivit 12 procent dyrare sedan förra året, och uteluncharen får nu betala i snitt 103 kronor. Här är exempel på hur priserna förändrats.

undefined
Att äta kyckling med cashewnötter på Spicy Hot kostar nu 114 kronor.

Vid årsskiftet kostade Spicy hot-klassikern 13C, kyckling med cashew, 89 kronor för takeaway och 105 kronor i restaurangen. I dag ligger priset på 93 respektive 114 kronor.

I januari kostade dagens lunch på Akropolis 109 kronor, ett pris som sedan dess har höjts till 119 kronor.

undefined
Kin Kitchens koncept är att erbjuda sina gäster autentisk asiatisk mat, bland annat sushi.

Kin kitchens lunchbuffé har gått från att kosta 125 kronor till 130 kronor.

Xiong Tran, som driver Kin kitchen tillsammans med sin bror, framhåller att flödet av lunchgäster ökat, trots det lite dyrare priset.

– Det går mycket bättre nu än under pandemin. Nu när corona är över vågar gäster komma hit och äta, säger han.

undefined
En dagens lunch på Grekiska Grill och bar har blivit tio kronor dyrare.

Grekiska grill & bar på Fristadstorget har sedan årsskiftet höjt sina lunchpriser med en tia – från 99 kronor till 109 kronor.

Innan nyår kostade en lunch på Stallbacksrestaurangen i Sundbyholm 105 kronor – idag kostar den 115 kronor.

undefined
En liten Hawaii på American Pizza Today kostar i dag 94 kronor.

En liten Hawaii på American pizza today kostade 85 kronor innan årsskiftet. Nu kostar den 94 kronor.

undefined
På Basmati kostar en dagens lunch med Tikka masala kyckling nu 105 kronor.

Basmati har man höjt lunchpriset på alla rätter med tio kronor. En Tikka masala med kyckling, som innan årsskiftet kostade 95 kronor, kostar idag 105 kronor. Tandoori kyckling och Palak paneer har höjts från 85 till 95 kronor.

undefined
På Gästgifveriet är det husmanskost som gäller. Jenny Eriksson Fröberg driver restaurangen tillsammans med maken Hasse.

Gästgifveriet har höjt sitt lunchpris från 95 till 105 kronor. Jenny Eriksson Fröberg, som driver det anrika haket tillsammans med sin man, är orolig över att de kommer att tvingas höja priserna ytterligare.

– Vi tror att vi kommer att behöva höja mer med tanke på hur dyrt det har blivit. Det har märks att det är mindre folk som äter ute de senaste månaderna, men nu firar vi fyra år och har klarat oss igenom coronan, så vi ska nog klara det här också, säger hon.

Basilica i Tuna park, där man satsar på husmanskost, har lunchpriset höjts från 105 till 115 kronor.

undefined
16 procent – så mycket dyrare har en Dagens combo på Chopchop blivit.

Dagens combo på Chopchop har sedan årsskiftet gått från att kosta 99 kronor till 115 kronor.

På restaurang Timjan på Västerleden kostade en lunchtallrik köttbullar 109 kronor innan årsskiftet. Idag kostar samma rätt 129 kronor, en ökning på 18 procent.

För ett år sedan kostade en lunch på Casa nostra i Torshälla 95 kronor. Idag kostar dagens lunch 115 kronor, och är därmed 21 procent dyrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!