Gustav Jonsson är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, som Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring ligger bakom.
Vad ska man tänka på när man jämför bilförsäkringar?
– Det är tre saker. Man ska titta på innehållet i försäkringen, vad företaget får för poäng i kvalitetsindex och sedan då priset givetvis.
Hur ser du på att använda en sajt för att jämföra olika bilförsäkringar?
– Av de jämförelsesajter som finns fokuserar de flesta bara på priset. Och visst, det är väl bra. Men man ska komma ihåg att innehåll och kundnöjdhet inte syns. Sedan har många sajter samarbeten med vissa försäkringsbolag och alla försäkringsbolag finns inte med. Man får inte hela bilden, säger Gustav Jonsson.
På Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida finns en annan typ av jämförelseverktyg. Där har försäkringsbolagen fått poäng utifrån innehållet i sina bilförsäkringar.
– Priset ger ju bara en ungefärlig bild, så där vill vi bidra med en oberoende jämförelse med poäng, som en motvikt till de prisfokuserade jämförelserna, säger Gustav Jonsson.
För de större bolagen finns också poängsättningen från Svenskt kvalitetsindex med, som visar hur nöjda kunder bolaget har. För vissa bolag går det också att få fram ett pris.
– Man skulle kunna tro att ju mer innehåll försäkringen har desto mer kostar den. Men det vi kan se är att man inte riktigt kan göra den kopplingen, säger Gustav Jonsson.
I stället gäller det, enligt honom, att titta på vilken försäkring som passar en själv.
– Det kan skilja mycket beroende på i vilken del av landet man bor eller vilken bilmodell man har. Sedan har olika försäkringar olika målgrupper, så det kan slå väldigt olika.
Vill man ha en snabb lösning tipsar Gustav Jonsson om att det kan vara idé att samla alla sina försäkringar hos ett bolag. Det brukar ofta innebära att man får rabatt.
– Men det lönar sig att titta på vilken som är billigast och bäst för en själv. Även om det innebär att ha olika försäkringar hos olika bolag.
Hur högt i kurs står prisjämförelsesajterna hos Konsumentverket? Vi slog en signal till Camilla Tellås som är jurist på Konsumentverket.
– Det är faktiskt så att vi har en tanke att starta en granskning av de här sajterna under 2014. Vi misstänker att de inte är helt oberoende och att de inte visar samtliga försäkringsbolag, något som skulle kunna ses som vilseledande.