– Personligen äter jag inte mindre kyckling för att det blivit dyrare, det är fortfarande billigare än att handla kött. Jag förstår att de måste höja priserna och att det blir dyrare i hela kedjan, men jag hoppas att bönderna i slutändan får en del av höjningen, säger Magnus Smederöd, 46.
På fredagen handlar han kyckling på Ica Maxi inför kvällens middag. Där har priserna på varan i fråga skjutit i höjden sedan månadsskiftet. I april kostade ett kilo fryst kycklingfilé från Kronfågel 91,90 och i dag kostar det 115 kronor. Kyckling är en vara som ofta är på kampanj och kampanjvarorna är de som ökat minst i pris, menar Tomas Gustavsson, Marknadschef på Ica maxi Eskilstuna.
– Vi har sett en ökning mellan tio till 20 procent beroende på vilken produkt det är. De billigaste frysta produkterna verkar ha ökat mer än de färska. Generellt tar ökningen på vår marginal, så vi höjer inte lika mycket som inköpspriset, säger han och tillägger:
– De prisökningar vi ser i dag är historiska och det är en ny tid att förhålla sig till. Det är en utmaning för alla, för privatpersoner och för oss i butik.
Den genomsnittliga ökningen på kyckling sedan månadsskiftet är omkring 15 procent, berättar Ulf Mazur, vd på den oberoende sajten Matpriskollen. Enligt deras statistik har exempelvis Coops frysta kycklingfilé ökat från 86 till 114 kronor mellan april och maj, vilket är en knapp 33-procentig ökning. På Ica kvantum har fryst kycklingfilé ökat från 94 till 119. Inga andra varor har stuckit i väg så kraftigt på kort tid som kyckling, berättar Ulf Mazur. En del av prishöjningen hänger kvar sedan vinters skyhöga el- och drivmedelspriser, men andra smällar beror på situationen österut.
– Det är foderpriserna till de som föder upp kycklingar som sticker i väg i och med kriget. Det blir underskott på marknaden eftersom Ukraina och Ryssland är två av världens största spannmålsexportörer. Det finns en osäkerhet om man får leveranserna därifrån och en del leveranser kommer inte fram, då stiger priserna, säger han och tillägger att det stigande priset på gödningsmedel också påverkar.
Även ägg och kött blir dyrare. Enligt SCB:s statistik har lammkött stigit med 21 och nötkött med tio procent i april jämfört med samma månad i fjol. På måndagen vecka 19 steg äggpriset med 18 procent på Axfood, berättar Ulf Mazur.
– Det är en speciell situation när allting går upp och det är verkligen dramatiskt. Sedan är det fördröjningar i dagligvaruhandeln. Priset ska förhandlas i månader innan man godkänner en höjning, så det tar en tid innan det slår igenom, säger Ulf Mazur och tillägger:
– Från första maj förra året har priset ökat med ungefär fem procent i dagligvaruhandel. Jag tror att det kommer bli det dubbla, tio procent, innan året är slut. Så det gör hål i plånboken helt klart.
Vad priserna framåt kommer landa på beror på faktorer som torka, krig och inflationen. Framåt tror han att bröd och kött kommer öka mest.
– Sånt som är spannmålsrelaterat kommer fortsätta upp ordentligt, sedan kommer de som är beroende av aluminium och förpackningsmaterial som plast att påverkas.
Samtidigt som mycket stiger finns det varor som fortsätter neråt. Purjulök har gått ner 55 procent och sillkonserver 16. Det jämfört med samma period förra året.