Uppbyggd kvarn kan kosta två miljoner

En utredning pågår nu om vad det skulle kosta att bygga upp den nedbrända kvarnen på Klockberget i Torshälla. ”Bygger man en riktig fungerande kvarn kan det handla om upp till två miljoner kronor”, säger Malin Nygren, projektledare på Kfast.

Malin Nygren är projektledare på Kfast och utreder olika alternativ för återuppbyggnad av den nedbrunna kvarnen på Klockberget i Torshälla.

Malin Nygren är projektledare på Kfast och utreder olika alternativ för återuppbyggnad av den nedbrunna kvarnen på Klockberget i Torshälla.

Foto: Lars Skärlund/Privat

Eskilstuna2023-01-10 15:43

Måndagen den 17 oktober totalförstördes kvarnbyggnaden från 1870-talet i en häftig brand. Händelsen väckte starka reaktioner bland Torshällaborna och många sörjde förlusten av det landmärke som kvarnen utgjort.

undefined
Kvarnen blev snabbt övertänd.

Några dagar efter branden gav Lars-Göran Karlsson (S), ordförande i Torshälla stads nämnd, stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda vad som krävs för att bygga upp kvarnen igen.

Förvaltningen gav i sin tur uppdraget till kommunens fastighets- och exploateringskontor där Rickard Ålund är chef:

– Vi har låtit göra en värdering som kommit fram till att byggnaden var värd 100 000 kronor före branden. Därefter har vi beställt en förstudie över vad olika återuppbyggnadsalternativ skulle kosta, säger han.

undefined
Så här såg väderkvarnen på Klockberget ut innan branden. Byggnaden uppfördes på 1870-talet.

Det uppdraget har i sin tur gått till Kfast:s projektledare Malin Nygren som ska leverera sina slutsatser i februari.

– Det jag gör är att ta fram underlag till flera möjliga återuppbyggnadsförslag. Sedan är det i slutändan upp till politikerna att fatta beslut om vad som ska genomföras. Det billigaste alternativet är att bygga en kvarn som liknar den ursprungliga men egentligen bara är en kuliss. Det bygger vi snabbt med moderna metoder. En annan möjlig väg är naturligtvis att bygga upp en riktig kvarn med fungerande vingar.

undefined
Malin Nygren, projektledare på Kfast.

Det senare alternativet skulle enligt de uppgifter hon fått fram kosta mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.

– Jag kommer även titta på möjligheten att installera ett litet vindkraftverk i kvarnen. Det finns en mängd sådana varianter. Men bygger man en fungerande kvarn med vingar som snurrar måste man också ta hänsyn till en rad säkerhetsaspekter.

Lars-Göran Karlsson har inte låst sig vid något av alternativen.

– Vi har inte tagit ställning, det får vi göra när utredningen är klar. Som jag ser det finns det tre möjligheter; en kuliss, en riktig kvarn eller att man inte bygger upp något alls. Oavsett vad det blir är det viktigt att vi på något sätt kan berätta om kvarnens och platsens historia.

Efter branden i oktober utreddes händelsen initialt som mordbrand. Misstankarna kom tidigt att riktas mot två minderåriga som ska ha orsakat branden. Då de inte är straffmyndiga kommer någon eller några skyldiga för brottet inte att pekas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!