Prislappen – för en dusch: 41 (!) kronor

Ska du ta en dusch i kväll?
Gör det inte mellan 17.00 och 18.00.
Då kostar det 41 kronor – för en dusch på tio minuter.

Under torsdagen, mellan 17.00 och 18.00, kostar det åtta kronor per kilowattimme.

Under torsdagen, mellan 17.00 och 18.00, kostar det åtta kronor per kilowattimme.

Foto: Skärmdump/Tibber

Eskilstuna2024-12-12 12:11

Elpriset är på enormt höga nivåer.

Beskedet kom under onsdagsmorgonen – och den höga prisnivån håller i sig ända fram till fredag, innan det sjunker igen under helgen.

Allra dyrast under torsdagen är det mellan 17.00 och 18.00, visar jämförelsetjänsten Tibber. Då kostar det drygt åtta kronor per kilowattimme.

Att det är som allra högst just den tiden är inte anmärkningsvärt.

– Egentligen är det just de här timmarna, mellan 16 och 19, som brukar vara väldigt höga. Och det är precis när vi kommer hem, och samtidigt som vi fortfarande har i gång mycket industrier. Så det är en hög belastning varje dag den här tiden, säger Anders Gradin, krafthandelschef på Eskilstuna Energi och Miljö.

undefined
Under torsdagen, mellan 17.00 och 18.00, kostar det åtta kronor per kilowattimme.

Däremot väcker den enorma prisnivån sina frågor. Även för Anders Gradin.

– Jag har också svårt att förstå den här nivån. Och jag har pratat med andra analytiker också och just den här höga nivån är väldigt svårt att förstå. Och jag ska inte ens spekulera i vad det beror på för det finns inte något kraftslag som man använder som kostar så mycket, säger han.

Och väljer du att ta en dusch mellan 17.00 och 18.00 under torsdagseftermiddagen, när priset är som allra högst, kan du räkna med en saftig kostnad.

Om vattnet i ledningen är 10 grader innan, och du duschar i 37 grader, så måste vattnet värmas upp med 27 grader. Med en duschlängd på tio minuter, och en förbrukning på 16 liter i minuten kommer det under en genomsnittlig dusch gå åt 160 liter. För det krävs det fem kilowattimmar till uppvärmningen.

Och då kostar det 41 kronor för en dusch, enligt Fortum.

Som jämförelse kostade en genomsnittlig dusch i en villa 2019 cirka fem kronor.

– Det är svårt att förstå att det ska bli de här nivåerna. Jag kan inte riktigt se vad det beror på, varför det når så högt som det gör i dag. Det är extremt dyrt bara.

undefined
Anders Gradin, krafthandelschef på ESEM, har också svårt att förstå den extremt höga prisnivån. "Jag ska inte ens spekulera i vad det beror på", säger han.

Men det finns fortfarande sina förklaringar till varför priset är högt.

– Vi får ju det här priset bland annat för att vi har dåligt med vind. Vårt system är uppbyggt på vindkraft i dag till väldigt stor del. Och får vi då lite vind på kontinenten då får vi de här extremt höga priserna – samtidigt som vi har det lite kallare. Då blir det dyrare. Om vi ser till regionen här är det också på grund av att kärnkraftverket Forsmark 3 står för tillfället, och är inte tillbaka förrän i januari. Eventuellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!