2018 06 14
De vill investera 160 miljoner i en biogasanläggning
Företaget Strängnäs Biogas har gjort klart med markköp för att bygga en biogasanläggning i närheten av Kjula. Investeringen beräknas till 160 miljoner kronor och kommer att minska koldioxidutsläppen i Eskilstuna med tio procent enligt bolagets ordförande Kaj Wågdahl.
ESKILSTUNA/STRÄNGNÄS
Bolaget ägs av sex olika företagare i Eskilstuna och Strängnäs, varav flera är lantbrukare. Företaget hade tidigare förhoppningar om att uppföra en anläggning i Strängnäs men planerna grusades då Strängnäs kommun plötsligt sa nej till den tänkta markförsäljningen.
– Nu har vi äntligen en överenskommelse med en privat markägare om en lämplig mark i Kjula att bygga på vilket innebär att vi kan inleda tillståndsprocessen och ha samråd med myndigheter och allmänheten, säger Kaj Wågdahl, delägare och teknisk konsult som berättar att bolaget nu kommer att byta namn till Eskilstuna Biogas AB.
– Det finns stora fördelar med den här lokaliseringen. Vi får ett betydligt större och lönsammare projekt i Eskilstuna.
Området för den tänkta anläggningen utgörs i dag av skogsmark och ligger söder om E20, invid NCC:s bergtäkt.
[map type="google-maps" lat="59.36718567136416" long="16.66912187187495" zoom="12" view_type="roadmap" marker="true"]
Tanken är bolaget ska producera biogas för drift av fordon, samt bilda ett nav för produktion av gödselmedel och därmed bidra till utvecklingen av lantbruket i norra Sörmland. Den beräknade årliga produktionen motsvarar cirka 5000 kubikmeter bensin eller diesel.
– Det är en förhållandevis stor anläggning och produktionen kommer att vara större än vad som kan avsättas lokalt. Därför kommer vi även att producera flytande gas som kan transporteras och säljas på andra ställen.
I dag utgör biogas ungefär en procent av den totala drivmedelsförsäljningen i landet.
– Den andelen måste öka rejält om vi ska uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta i framtiden. Biogasen uppfyller samtliga av FN:s klimatmål och vår anläggning skulle göra att koldioxidutsläppen i Eskilstuna kommun minskar med tio procent. Vår avsikt är att börja ta marknadsandelar från bensin- och dieselförsäljningen, säger Kaj Wågdahl.
Den totala investeringen ligger på 160 miljoner kronor. Företaget har goda förhoppningar om att drygt hälften ska finansieras med stöd från det statliga Klimatklivet.
Affärsplanen omfattar också ett tänkt samarbete med Eskilstuna kommun.
– Tanken är att vi ska röta matavfallet från kommunen tillsammans med gödsel. Det är väldigt gynnsamt rent processmässigt och gör att näringsämnena i matavfallet kan återföras till åkermark lokalt i Eskilstuna, vilket är mycket viktigt för åkermarkens bördighet.
Tillståndsfrågan handläggs av Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala och ska om inga hinder uppstår kunna vara avklarad under första kvartalet 2019.
– Om ansökan och bygglov beviljas ska vi börja bygga kort därefter. Sedan tar det ett år till produktionsstart.
Biogasanläggningen kommer även att skapa nya jobb. Förutom de arbetstillfällen som själva byggnationen genererar kommer cirka fem personer jobba vid anläggningen. Men den stora jobbtillväxten kommer som spinoffeffekter.
– Man räknar med att det skapas ett jobb för varje producerad gigawattimme biogas vilket innebär mellan 40 och 50 nya jobb, säger Kaj Wågdahl.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2020 01 03
Den totala investeringen uppgår till cirka 200 miljoner kronor och finansieras genom en kombination av banklån, statligt investeringsstöd (Klimatklivet) samt eget kapital.
I februari fattade ett enigt kommunfullmäktige beslut om att Eskilstuna Energi och miljö, EEM, skulle investera i en egen biogasanläggning på Lilla Nyby. Satsningen skulle kosta 180 miljoner kronor varav 78,5 miljoner täcktes av statliga bidrag.
I juni stod det klart att den ekonomiska planen hade spruckit. Investeringskalkylen som beslutet grundade sig på stämde inte och projektet riskerade att bli betydligt dyrare än tänkt.
– Vi backar tillbaka och gör ett omtag med en ny studie för att hitta en stabil och långsiktig lösning för att kunna producera biogas, sa Kjell Andersson, vd på EEM till tidningen då.
Men att bygga en anläggning i egen regi är inte längre aktuellt.
I stället har det kommunägda energibolaget fört långtgående diskussioner om samarbeten med det privatägda Eskilstuna Biogas AB där Kaj Wågdahl är ordförande. Tidningen har tidigare berättat om företagets planer på en storskalig biogasanläggning i närheten av Kjula.
– Vi för en konstruktiv dialog med Eskilstuna Energi och miljö. De ser nu vårt projekt som det alternativ som finns för att det ska bli en biogasanläggning i Eskilstuna, säger Kaj Wågdahl.
Den bilden bekräftas av Kjell Andersson.
– Det är definitivt vårt huvudspår, säger han.
I Eskilstuna Biogas ursprungliga planer skulle anläggningen uppföras mellan logistikparken och NCC:s bergtäkt. Det spåret har nu skrinlagts. I stället har man gjort klart med köp av tre hektar mark några kilometer söderut där biogasanläggningen är tänkt att byggas. I konceptet ingår även en publik tankstation för flytande biogas.
Den totala investeringskostnaden är beräknad till 293 miljoner kronor.
– Vi har en infrastrukturfond inom förnybar energi bakom oss, säger Kaj Wågdahl.
För att kalkylen ska gå ihop krävs även bidrag från staten i form av de så kallade klimatklivspengarna.
– Vi har ansökt om bidrag som motsvarar 55 procent av investeringskostnaden.
Som stöd till företagets ansökan har EEM bifogat ett "letter of support" där man tydliggör att det matavfall som samlas in på Lilla Nyby kommer att utgöra en del av råvaran vid produktionen av biogas.
– Ungefär två tredjedelar av den råvara vi behöver för att framställa gas utgörs av gödsel medan resterande tredjedel kommer från matavfallet, säger Kaj Wågdahl.
För att satsningen ska kunna realiseras krävs också tillstånd från miljöprövningsdelegationen i Uppsala.
– Vi skickade in vår tillståndsansökan i april och jag räknar med att den snart ska vara färdigbehandlad. Vi har också sökt förhandsbesked om bygglov vilket stadsbyggnadsnämnden snart ska fatta beslut om. Får vi alla tillstånd samt stödpengarna så finns alla pusselbitar på plats. Vår ambition är att sätta spaden i backen efter semesterperioden nästa sommar, säger Kaj Wågdahl.
Han räknar med att en fullt utbyggd anläggning ger jobb åt närmare tio personer. Men med alla kringtjänster inom transport- och jordbrukssektorn handlar det om betydligt fler arbetstillfällen.
– Branschen brukar ange att det skapas ett jobb per GWh biogas. Och vi räknar med att producera 60 GWh om året.
Kjell Andersson på EEM ser flera fördelar med det planerade scenariot.
– Jag hoppas verkligen att det går i lås. Biogas som fordonsbränsle är ett strategiskt val för regionen. För oss är det naturligt att engagera oss i lokal produktion av biogas. Det ger en optimal hantering av vår insamling av matavfall och bör även kunna ge oss en lägre kostnad för inköp av biogas.
------------------------------------------------------------------
2022 08 31
Byggstart är planerad till någon gång före årsskiftet och med en byggtid på cirka ett år räknar Eskilstuna Biogas med att anläggningen ska stå klar att tas i drift i slutet av 2023.
Projektet har fått 133 miljoner kronor beviljat i statligt stöd inom ramen för det så kallade Klimatklivet och bolagets tidigare beräkningar har visat att den totala investeringssumman skulle landa på 300 miljoner kronor. Den summan räcker dock inte i dag.
– Med inflation och ökade materialkostnader får vi i dagsläget snarare räkna med 400 miljoner. Vi för en dialog med Klimatklivet och hoppas kunna få ytterligare stöd därifrån, säger Kaj Wågdahl som ser fram emot den dag då spaden kan sättas i marken för bygget.