Ska sälja tuggummiförpackningar med skräpbehållare

Utspottade tuggummin skräpar ner och är kostsamt att städa bort. Snart börjar en produkt att tillverkas i Eskilstuna som kan vara lösningen på problemet: Tuggummiförpackningar som har en skräpbehållare på ena sidan.

Saad Abbdelaziz, Wisalsson AB, visar tuggummiförpackningen som har en skräpbehållare på sidan.

Saad Abbdelaziz, Wisalsson AB, visar tuggummiförpackningen som har en skräpbehållare på sidan.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2024-03-08 14:26

När han var liten fick Saad Abdelaziz, 30, skäll av sin mamma Wisal när tuggummin som han tuggat vid ett par tillfällen hamnade på fel ställen. Att familjen ursprungligen kom från Irak där det knappt ens var accepterat att ungdomar tuggade tuggummi gjorde inte saken bättre. Mammans ilska fick honom för första gången att tänka på om det inte fanns något sätt att göra sig av med tuggummin utan att de skräpade ner. 

Det var dock inte förrän i vuxen ålder som tanken åter skulle dyka upp hos Saad Abdelaziz. Han hade flyttat till Umeå för ett jobb som han snabbt förlorade på grund av pandemirestriktionerna. Istället började ha på allvar att fundera på en lösning på problemet med utspottade tuggummin. För ett problem är det alltjämt trots att det sedan 2022 är olagligt att slänga tuggummin eller annat småskräp på marken. 

– Ett bortkastat tuggummi tar mellan 20 och 25 år att bryta ner i naturen. Speciellt fåglarna misstar tuggummi som mat och kan dö av att tuggummi fastnar i deras näbb. Sedan är saneringskostnaderna väldigt dyra, säger Saad Abdelaziz. 

undefined
Saad Abdelaziz, som driver Wisalsson AB, har redan fått flera priser för sin innovation.

Under sin research i samband med produktutvecklingen hade Saad Abdelaziz kontakt med ett företag som fått i Stockholms stads uppdrag att sanera Drottninggatan mot en ersättning på 1,5 miljoner kronor. 

– Det tog två månader att ta bort alla tuggummin. När de var klara gick de tillbaka till punkt A och såg att det var fullt med tuggummi igen. Staden hade bränt 1,5 miljoner på i princip ingenting. 

Saad Abdelaziz jobbade på en förpackning som hade ett utrymme för nya tuggummin och ett annat utrymme för tuggade tuggummin. Han gjorde grundliga undersökningar bland både konsumenter och handlare och arbetade sig igenom ett 20-tal versioner av produkten innan kom fram till den lösning som snart börjar marknadsföras.

Förpackningen påminner om en snusdosa. Den mittersta delen består av en refill som innehåller en kassett med nya tuggummin samt en skräpbehållare för tuggade tuggummin. När man tuggat alla tuggummin kastar man bort den gamla refillen och köper en ny som man klickar i förpackningen. 

undefined
Förpackningen innehåller en kassett med nya tuggummin på ena sidan.

Med hjälp av den vitt spridda appen Bower från man en belöning om man skannar streckkoden på refillen samt bekräftar i appen att man tagit med den till återvinningsplatsen. Man kan återvinna överallt där det är tillåtet, till exempel i kvarterets eget miljörum eller villans återvinningskärl. Man får en belöningen i form av poäng som kan konverteras till rabatter eller rena pengar. 

Har ni fått inspiration från snusdosan?

– Nej, många tror det, men vi tänkte ärligt talat inte på det. Vi tänkte mycket på utseendet, om det skulle vara runt eller sexkantigt, men det blev inte riktigt snyggt med sexkantigt, säger Saad Abdelaziz. 

Förpackningen och refillen är tillverkade av biologiskt nedbrytbart material.  

undefined
På ena sidan har förpackningen en skräpbehållare för tuggade tuggummin.

Saad Abdelaziz bor fortfarande kvar i Umeå, men hans släktingar har flyttat till Eskilstuna. Det är också företaget Bonaj i Eskilstuna som kommer att tillverka produkten. Saad Abdelaziz har även fått hyra en lokal av Bonaj på förmånliga villkor. I lokalen kommer han och hans bröder att med hjälp av en maskin fylla på refillkassetterna med tuggummin.

– Det är sockerfria, veganska tuggummin. De har en bra konsistens och håller länge.  

Företaget som Saad Abdelaziz har startat tillsammans med sina bröder heter Wisalsson för att hedra deras numera bortgångna mamma. 

Wisalsson AB

Bolaget är grundat av bröderna Abdelaziz och produkten heter Keep Gum. . Företaget vill med en ny affärsmodell och hållbar design hjälpa tuggummituggare världen över att tugga mer ansvarsfullt. I mars/april hoppas bolaget börja sälja tuggummin i sina snygga designaskar med en skräpbehållare på ena sidan. Produkterna tillverkas av Bonaj i Eskilstuna. Saad Abdelaziz har vunnit Skapa-priset i Västerbotten och nominerades 2022 till H.M. Kung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!