Det negativa som undersökningen lägger i dagern är givetvis att så många producenter brister i den korrekta deklarationen av innehållet.
Det positiva är producenternas reaktioner.
– Alla som vi talat med har reagerat med tacksamhet och hävdar att de nu ska rätta till bristerna, säger Kristin Berntsson på miljöförvaltningen i Eskilstuna.
Undersökningen ska självfallet följas upp längre fram för att kontrollera att bristerna verkligen rättas till.
Butiker och bensinmackar
Under elva dagar mellan 16 och 27 mars tog miljöinspektörerna med sig block och penna ut för att spåra stora som små förbrytelser mot märkningsreglerna. De riktade sig i stort sett mot samtliga livsmedels- butiker och bensinmackar i hela Eskilstuna.
Alla frysta maträtter togs undan, och samma sak gällde färdiggräddade pannkakor och plättar.
– Vi var tvungna att begränsa oss något för att kunna hantera undersökningen.
Totalt kontrollerades 35 produkter i trettio olika livsmedelsbutiker. Elva produkter var korrekt märkta.
En av de vanligaste avvikelserna är att man inte preciserar sig när det gäller exempelvis konserveringsmedel E 200 eller förtjockningsmedel E 144, eller smakmedelsförstärkning E 600.
Men även i mängddeklarationen förekommer flera brister. Miljöinspektörerna i Eskilstuna hittade flera fall där man inte redovisar mängden fisk i fiskgratängen och inte heller mängden räkor i räksalladen eller mängden köttbullar i en baguette.
I fråga om beteckning noterar man att det förekommer fantasinamn på en del produkter. I vissa fall förekommer rena olagligheterna och risk för ett rättsligt efterspel finns för producenterna bakom exempelvis Kosterfiskargratäng med hummersås och potatissprits.
Ska stå i rätt ordning
Bäst före datum ska alltid anges i följden dag, månad och år. Allt för att skapa en enhetlighet och därmed underlätta för konsumenterna.
Miljöinspektörerna vill också å det bestämdaste föreslå att tillverkaren bakom en sushirätt byter ut sin märkning med bäst före datum till avgjort mer bestämda sista förbrukningsdag med tanke på att den innehåller rå fisk.
Två av varorna som granskades visade brister i uppgifterna som rör konsumentkontakter. I ett av fallen var etiketten avklippt så halva texten försvunnit och i ett annat fall hänvisades till ett utländskt bolag. Vilket inte kan beskrivas som enkel kundkontakt. Det är dock inte olagligt.
Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning