Professorn: Eskilstuna riskområde för corona i sommar

Går Eskilstuna mot en ökad risk för smittspridning under sommaren? Ja, säger forskarna bakom ny covid-app. "Slappna inte av för mycket och för fort."

På baksidan av Mälarsjukhuset sker nu drive through-provtagning av vuxna med symptom och remiss. Uppemot 140 personer per dag passerar provtagningsstationen, tätast trafik är det direkt på morgonen.

På baksidan av Mälarsjukhuset sker nu drive through-provtagning av vuxna med symptom och remiss. Uppemot 140 personer per dag passerar provtagningsstationen, tätast trafik är det direkt på morgonen.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2020-06-26 06:37

Maria Gomez är professor i fysiologi på Lunds universitet och en av initiativtagarna till appen Covid symptom tracker, som bidrar till att kartlägga smittspridningen av covid-19 i Sverige. Syftet med appen är att ta reda på var i landet risken för smitta är högst, hur snabbt viruset sprids, vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk och hur risken påverkas av underliggande sjukdomar.

Drygt 180 000 svenskar rapporterar dagligen in sin hälsostatus via appen, och forskarna producerar kartor med hjälp av deltagarnas två första siffror i postnumret, och följer trender och utveckling. Bland annat kunde de se ökningen av antalet smittade i Gällivare redan en vecka innan det stora utbrottet där blev allmänt känt.

Maria Gomez identifierar ett antal regioner där trenden går mot ökad risk för smittspridning i sommar.

– Generellt sjunker siffrorna över hela Sverige men det finns områden med lite högre aktivitet, som regionerna runt Södertälje, Norrköping och Eskilstuna. Dem ska man hålla ett öga på och följa utvecklingen i. 

undefined
"Det är viktigt att vara försiktig och inte börja slappna av nu. Viruset sprider sig lätt och snabbt", säger professor Maria Gomez i Lund och identifierar Eskilstuna som ett riskområde i sommar.

Hur många människor i samma område som via appen rapporterar in symptom är förstås relevant i sammanhanget, och Maria Gomez förklarar att kriteriet för att alls titta närmare på en region är att där finns minst 500 rapportörer.

– Våra prognoser baseras helt på antalet användare och vad de rapporterar. Vi frågar dem varje dag om de är testade och om de mår som vanligt eller vilka symptom de känner. Det är jättebra med så mycket underlag som möjligt, och ju fler som testar sig desto bättre. Vi ska vara försiktiga med att slappna av för mycket och för fort nu, viruset sprider sig lätt och snabbt.

Mikael Stenhem är tf smittskyddsläkare i Sörmland och konstaterar att han inte har tillgång till Lundforskarnas data och därför har svårt att säga något om appen och forskarnas prognoser. 

– Vi har ingen iakttagelse om att smittspridningen vänt i fel riktning i Eskilstuna. Däremot har vi ju sett en rimlig ökning av fall de senaste veckorna i samband med att provtagningarna ökat.

Enligt regionens statistik har antalet fall av covid-19 ökat i de flesta sörmländska kommunerna igen från vecka 24, då det blev fritt fram för alla vuxna med symptom att testa sig för viruset. Antalet konstaterat nya fall av smitta ökade då i Eskilstuna från 11 till 57, i Strängnäs från 5 till 16 och i Flen från 1 till 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!