Professorn svarar – därför är det tabu att prata om lön

Bara en av åtta personer i Eskilstuna var villig att prata om sin inkomst. Nu svarar Jonas Stier, sociolog och professor, på varför det är tabu att prata lön. "Det handlar troligen om integritet", säger han.

Jonas Stier, sociolog och professor vid Mälardalens universitet

Jonas Stier, sociolog och professor vid Mälardalens universitet

Foto: Staffan Claesson och Jonas Stier

Eskilstuna2024-05-12 08:22

Eskilstuna-Kuriren har genomfört en undersökning, med inspiration från New York Times och Vestmanlands Läns Tidning (VLT), gällande vilken inkomst stadens invånare har. 12,5 procent av de tillfrågade svarade på inkomstfrågan med namn och bild i Eskilstuna, medan den siffran var 6,75 procent i New York och 40,4 procent i Västerås. 

Jonas Stier, sociolog och professor i socialt arbete på Mälardalens universitet, menar på att det amerikanska samhället är väldigt individualistiskt. De lär sig tidigt att framhålla sig själva och det de kan och gör. De har dock desto större integritet när det kommer till tal om lön. 

Men det finns ingen beteendemässig skillnad på invånarna i Eskilstuna och Västerås, trots att antalet svarande är dryga 28 procentenheter fler i Västerås. 

– Den procentuella skillnaden mellan Eskilstuna och Västerås handlar nog om tillfälligheter snarare än olikheter i beteende. Faktorer som vem frågeställaren är, hur frågorna ställs och när den ställs påverkar, säger Jonas Stier.

När det kommer till de personer som inte var villiga att dela med sig uppgifter om deras inkomst kan socialpsykologiska mekanismer ha en roll.

– Det finns vissa ideal, det handlar troligen om en integritetsfråga. Det kan vara att någon upplever att de inte tjänar tillräckligt mycket, inte vill att grannen ska veta eller att de helt enkelt inte anser det vara någon annans business. 

Vidare fanns det de som ansåg att lönen var en privat uppgift, trots att det finns relativt enkla metoder för andra att begära ut information om den på nätet. 

– Integritet är spännande, människor vill inte dela information på gatan, men lägger gärna ut hela sina liv på sociala medier, säger Jonas Stier och fortsätter:

– Samtidigt tror jag det är väldigt sällsynt att någon delar sin inkomst på, exempelvis, Facebook. 

Undersökningen visade inga tydliga tecken på att det är en generationsfråga gällande huruvida det är tabubelagt att tala om inkomst eller inte. En äldre, anonym, kvinna menade på att det absolut inte är tabu att tala om lön, medan en yngre man tror det har att göra med den svenska identiteten.

– Jag tror tabun kommer fasas ut över tid. I slutet på 1960-talet skulle man inte tro att man var något, i dag ska man ta plats och visa framfötterna. Det kommer troligen bli enklare att prata öppet om lön allt eftersom, säger Jonas Stier.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!