Under det tredje kvartalet ökade efterfrågan för 77 procent av säkerhetsföretagen. Det visar branschorganisationen Säkerhetsföretagens konjunkturbarometer. Richard Orgård, förbundsdirektör på Säkerhetsföretagen, menar att utvecklingen är en respons på den ökade otryggheten.
– Kriminaliteten har vuxit över tid i Sverige, säger han.
Efterfrågan på säkerhetsföretagens tjänster har ökat även i ett längre perspektiv. Mellan år 2000 och 2021 tredubblades säkerhetsföretagens försäljningen i Sverige till över 30 miljarder kronor. I Sörmland ökade antalet väktare och ordningsvakter mellan 2014 och 202 från 316 till 414.
En som har upplevt branschens expansion på nära håll är Eskilstunaprofilen Thomas "Lunken" Lundqvist som har 40 års erfarenhet av arbete som ordningsvakt.
– Det märker man ju på restauranger och krogar. Det blir mer säkerhet, väktare överallt.
Thomas Lundqvist driver företaget VOB1 som hyr ut ordningsvakter till krogar. Företaget hade tidigare även väktare. En orsak till den ökade efterfrågan är enligt Thomas Lundqvist att polisen inte hinner med att hålla ordning. Han upplever även att människor känner sig otryggare.
– Säg att du går över Fristadstorget en lördagskväll klockan elva-tolv. Har du då två ordningsvakter där tror jag att du känner dig lite tryggare.
– Folk tycker det är skönt att det finns vakter. Då känns det tryggare för de vet att det är någon som ingriper om det blir någonting, även då i förebyggande syfte.
Thomas Lundqvist har själv en bild av att våldet i samhället blivit grövre.
– Jag skulle inte rekommendera någon att gå själv genom en park en lördagskväll. Det känns i alla fall som att det var lite lättare förr att gå hem.
– När vi står i dörren och vi nekar någon - om det kommer nån full tjej eller kille - så släpper vi släpper aldrig iväg dem själva. Det går inte. Man kan råka ut för så mycket idioter. Folk med underliga inställningar.
Vad ska man göra åt det?
– Jag tycker att det ska vara lite mer konsekvenser för sitt handlande. Det är alldeles för lindriga konsekvenser i många fall.
– Jag tror på att man måste försöka stoppa all kriminalitet i sin linda.
Thomas Lundqvist är positiv till kameraövervakning.
– Man kan ha kameror och sånt där i förebyggande syfte. Framförallt för att få fatt på de som gör något.
– Jag tycker det är tryggt med kameror. De som inte tycker det är ofta de som inte blir drabbade av det själv. Det är klart att om man är kriminell är det skönt om ingen ser mig.
Thomas Lundqvist började jobba som ordningsvakt på Skylight 1984.
– Sedan har jag stått på Harrys, Oliver Twist och Statt.
Thomas Lundqvist slutade själv att jobba som väktare när pandemin bröt ut. De sista fem åren jobbade han på en krog i Västerås som har en åldersgräns på 23 år.
– Det är mer problem med 18-åringar. På något sätt flockas kriminella till dem. 18-åringar är lättare att imponera på och lura.
"Lunken" har även trappat ner verksamheten i sitt bevakningsföretag.
– Nu kör jag lite ordningsvakter och sånt på krogar.
Han upplever att drogförsäljningen har ökat.
– Det gör det väl överallt. Det har ju ökat att folk tar droger och det är väl heller inget positivt.
Under den tid som Thomas Lundqvist har varit verksam har ordningsvaktsutbildningen blivit längre. Enligt Säkerhetsföretagen är kompetensförsörjningen en utmaning för branschen. Branschorganisationen menar att det finns skäl att stärka Polismyndighetens, SÄPO:s och länsstyrelsernas anslag så att handläggningstider för utbildning och personalgodkännanden kortas ned.
I början av 2024 införs en ny lag om ordningsvakter som ger ökade mandat till ordningsvakter. Den nya lagen innebär bland annat att ordningsvakter kan transportera vissa omhändertagna personer.
Thomas Lundqvist är ett välbekant ansikte för många i Eskilstuna. Under tio år drev han gymmet Studion och sedan 20 år tillbaka jobbar han som lärare på Rekarnegymnasiet. Han har inte upplevt kändisskapet som något negativt.
– För mig spelar det ingen roll. Jag tycker inte att jag är den orättvisa vakten, men det får naturligtvis mina kunder bedöma, gästerna. Jag har inte upplevt problem. Det har inte varit någon som hoppat på mig när jag varit ute privat.
Idag jobbar han 60 procent som lärare.
– Jag klarar mig på det. Jag har jobbat 150 procent i 35 år så jag tycker att jag har gjort mitt.