Programmen som garanterat ger jobb

Sebastian Gredeus och Robin Lidén går tredje året på fordons- och transportprogrammet hos Kunskapscompaniet. De hör till den lilla skara gymnasieelever som kan vara bergfast säkra på att de får jobb direkt efter studentexamen.

Foto:

Eskilstuna2016-01-15 06:00

Kunskapscompaniet är en av Eskilstunas fyra fristående gymnasieskolor. Skolan trycker i sin marknadsföring hårt på det nära samarbetet med det lokala näringslivet, något man ser som en av sina starkaste framgångsfaktorer.

– Vi försöker göra saker som är nyttiga för både elever och näringsliv, säger Kunskapscompaniets vd Lars Ollson.

Fordons- och transportprogrammet är ett exempel. Utbildningen kom till efter önskemål från transportbranschen, som är mitt i en generationsväxling och därför har stort behov av att anställa nya lastbilschaufförer för att ersätta de som går i pension.

– Vi har exempel på elever som haft fyra arbetsgivare att välja på innan de ens blivit klara med sin examen, säger Tomas Forsman som är programansvarig för utbildningen,

Chanserna att få jobb efter utbildningen är med andra ord mycket god. Sebastian och Robin är inte de enda i sin klass som har klart med jobb efter examen.

– Man kanske inte får drömjobbet med en gång, men om man klarar körkorten är det inga problem att få ett arbete, säger Robin.

Till hösten startar skolan ytterligare en utbildning , med 20 elever per årskurs. Programmet heter godshantering och är också det en följd av den nära dialogen med näringslivet.

– Det fattades helt enkelt en gymnasieutbildning i godshantering. Arbetsmarknaden är hur stor som helst, förklarar Pär Svensson, logistikutvecklare på Eskilstuna Logistik och en av dem som tryckt på för att få en sådan utbildning i Eskilstuna.

– HM, Volvo, Stiga, Mekonomen, Scanlog, det är bara några av företagen i vårt område som hanterar gods. För att inte tala om hur mycket godshantering som sker hos kommuner och landsting.

Chanserna till jobb efter den nya utbildningen bör alltså var väl så goda som för eleverna på fordons- och transportprogrammet. Det blir inte sämre av att programmet öppnar för en fortsatt karriär efter högskolestudier.

– Det är synd att så många fortfarande tror att yrkesprogrammen inte ger högskolekompetens, tycker Lars Ollson.

I stället kan den som väljer det nya programmet i godshantering se det som ett första steg i karriärtrappan.

– Mälardalens högskola har ingenjörsutbildningar med inriktning på logistik och yrkeshögskolan har utbildning till logistikledare. Om man upptäcker att man vill gå vidare i karriären finns det med andra ord alla möjligheter, säger Tomas Forsman.

I Sebastians och Robins klass läser ungefär en tredjedel av eleverna högskoleförberedande ämnen. Sebastian var tidigare en av dem.

– Jag tänkte att det kunde vara bra att ha. Men efter första året insåg jag att det skulle bli för jobbigt. Det var bättre att jag koncentrerade mig på att klara körkorten och det som krävs för att klara det här programmet.

– Om jag kommer på att jag vill plugga vidare längre fram så behöver jag bara läsa till svenska 3 och det kan jag i så fall göra på Komvux.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!