För få kvinnliga företagare i Eskilstuna

Women executive program startades för att skapa ett mer jämställt näringsliv och riktar sig till kvinnliga företagare i Eskilstuna. Susanne Wilander, gick programmet för två år sedan. Nu föreläser hon för andra om kvinnligt ledarskap.

Susanne Wilander, delägare på Adsum revisorer och företagskonsulter, tycker det är viktigt med kvinnliga förebilder.

Susanne Wilander, delägare på Adsum revisorer och företagskonsulter, tycker det är viktigt med kvinnliga förebilder.

Foto: Karolin Fridell

Eskilstuna2022-03-11 04:45

– Det är alltid någon som varit i en liknande situation. Programmet har gett mig både nya vänner och affärskontakter. Det har verkligen stärkt mitt yrkesliv att vara med där, säger Susanne Wilander, delägare i Adsum revisor och företagskonsulter.

undefined
Susanne Wilander tror att hon alltid varit en ledartyp utan att veta om det själv. "Jag har alltid gillat att påverka", säger hon.

Med ett förflutet inom idrott, där hon coachat både innebandy- och fotbollslag, har Susanne Wilander ofta märkt att det är skillnad på hur tjejer och killar bemöts.

– Min dotter kom hem och sa "mamma, jag vill inte spela innebandy för killarna är inte snälla". Då bestämde jag mig för att starta ett eget lag. Andra sa åt mig att det inte fanns något intresse, men tjejer måste man tänka annorlunda med. Killarna står på kö för att börja sporta, men tjejerna måste man söka upp mer.

– Det är skillnad när det gäller manlig och kvinnlig idrott och man måste våga säga det, tilläger hon.

Susanne Wilander har utöver sin bakgrund inom idrotten länge hållit kurser på Nyföretagarcentrum och sedan hon medverkat i programmet är hon också coach och föreläser om kvinnligt ledarskap.

– Jag tycker att det är roligt. Nu är jag rådgivare för unga företagare för tredje året i rad, först hade jag en mixad grupp men nu har jag bara tjejgrupper. Vi jobbar på att ta bort alla “inte”, det sätter spärrar och hindrar när man ska starta eget.

Kvinnliga förebilder är väldigt viktigt enligt Susanne Wilander. Hon har inspirerats av bland annat en kvinnlig chef hon hade som ung och idrottare som Charlotte Kalla och Anja Pärsson.

Varför är det fler män som blir företagare i jämförelse med kvinnor?

– Alla kan göra fel men man kan rätta till det. För män är det mer accepterat att göra fel. Kvinnor tar färre risker när de startar eget, de tänker mera medan män direkt tar större risker.

Sanela Cehic är ansvarig för Women executive program, som drivs av Eskilstuna kommun. Hon menar att det finns högre trösklar för kvinnor när det gäller att starta eget företag, bland annat rådande samhällsnormer och finansiering.

undefined
Sanela Cehic, 40, är ansvarig för Women executive program som drivs av Eskilstuna kommun.

– Kvinnor startar inte företag i samma utsträckning, de kanske inte vågar. Det är så klart olika faktorer som påverkar det. Det som oftast framkommer i samtal med kvinnor är trygghetssystemet, till exempel att det är svårt att lämna en fast anställning och satsa på något som är lite osäkert.

Målet med programmet är att skapa tillväxt och fler arbetstillfällen i Eskilstuna samtidigt som det stärker kvinnligt företagande. Det riktar in sig på företagare som omsätter minst fem miljoner årligen och har minst fem anställda.

– Det är jätteviktigt med kvinnliga förebilder, att visa att jag kan ha både en familj och driva företag. Fler skulle ta samma steg om vi synliggör våra förebilder och kan inspirera andra.

Sanela Cehic hoppas att programmet leder till ett mer jämställt arbetsliv.

– Det händer saker på flera nivåer hos våra deltagare, dels personligt men också yrkesmässigt. Jag har hört ifrån många att de känner sig modigare och stärkta i sin roll som ledare.

Det är viktigt att nå ut tidigt för att öka andelen kvinnliga företagare, helst redan i grundskolan, menar Sanela Cehic.

– Vi måste visa att det är självklart att du som kvinna kan starta, driva och äga företag. Det ska vara lika självklart som det är för män och så är det inte riktigt idag. Vi behöver därför synliggöra våra duktiga företagare i Eskilstuna.

Kvinnligt företagande

Trots att Sverige anses som ett av de mest jämställda länderna är bara 26 procent av företagarna kvinnor, snittet i EU är 33 procent.

Andel kvinnor i bolagsstyrelser i Sverige är 38 procent vilket placerar Sverige som femte bästa land i EU, enligt sajten ekonomifakta.

I Eskilstuna drivs cirka 16 procent av företagen av kvinnor och 82 procent av män.

Förutom Women executive program har kommunen också programmen Women executive network och Women invest, som är i en uppbyggnadsfas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!