— Vi har fått ett nytt schema som innebär att nattpersonalen även ska gå in och jobba dagpass för att täcka upp. Det är en dålig lösning både för personalen och för de boende, säger Berit Rhodin, fackombud på Marielund.
— Nattpersonalen behöver sin vila för att samla kraft till nästa pass. Dessutom går det ut över de boende när det kommer in för många okända ansikten på en gång. Människor med demens är oerhört beroende av att känna igen sig.
Nu cirkulerar namnlistor med protester mot det nya schemat bland personalen på boendet Så småningom ska de presenteras för politikerna i Stadshuset.
— Politikerna måste förstå att det krävs mer folk inom äldreomsorgen. Det räcker inte med att förstärka nattpassen, det måste också till mer personal på dagen, säger Berit Rhodin.
Vuxennämndens ordförande Mikael Edlund (S) är långt ifrån omedveten om problemet.
— Det är helt klart att vi måste spetsa till bemanningen på alla kommunens boenden, säger han.
— Det krävs en ökad grundbemanning och vi måste göra en grundlig genomgång av hur behovet ser ut olika tider på dygnet.
Mikael Edlund ser två brister i bemanningen i dag.
— Vi har alldeles för många korttidsvikariat, med allt vad det innebär av planeringssvårigheter och otrygghet för den anställde. Och alldeles för många som jobbar deltid i dag vill gå upp i arbetstid.
Samtidigt är det många inom omsorgen som har tvingats gå ner i arbetstid för att orka med de tunga arbetspassen.
Också här tror Mikael Edlund det blir nödvändigt med en omorientering.
— Vi kanske måste ställa oss frågan hur många veckotimmar som är rimligt på en heltid när man är över 60 och har ett fysiskt och psykiskt ansträngande arbete.
Mikael Edlund har kritiserats för bristande kunskap om hur det ser ut "ute i verkligheten". Men där går han till motattack.
— Nej, jag jobbar inte inom äldreomsorgen, men jag har flera kompisar som gör det. Jag har släkt och vänner som bor på äldreboende eller har hemsjukvård. Så jag tror jag får höra mer än de flesta om hur det ser ut "i verkligheten".