Nytt taproom i stan: "Kommer hit för smakupplevelsen"

Hantverksmässigt och galet – så lyder mottot för kompisgänget vars nya taproom öppnade i Kungspassagen i Eskilstuna under lördagen. "Så länge smakerna är tokiga så kör vi", säger Oscar Kling och välkomnar alla – noviser som ölnördar.

Oscar Kling och kompisgänget har precis utökat bryggeriet med ett taproom. "Det är på tiden att vi får ett i Eskilstuna. Vi är ölnördar och har själva startat hembrygdsföreningen Smedstadens ölgille, säger Magnus Nyman och Louise Nordhäger.

Oscar Kling och kompisgänget har precis utökat bryggeriet med ett taproom. "Det är på tiden att vi får ett i Eskilstuna. Vi är ölnördar och har själva startat hembrygdsföreningen Smedstadens ölgille, säger Magnus Nyman och Louise Nordhäger.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-09-25 20:12

– Jag får gåshud, det här är så otroligt bra, säger Jesper Pagoldh som tillsammans med frun Helena Pagoldh och vännerna Johan Nilsson och Katarina Lundin tillhörde premiärgästerna.

– Det är kul att prova lite olika i stället för att hinka Norrland. Stället är motsatsen till vanliga ölhak och har Stockholmsfeeling. Alla sorter håller hög kvalité, säger de två sistnämnda.

undefined
Nöjd, nöjdare, nöjdast. Johan Nilsson, Jesper Pagoldh, Helena Pagoldh och Katarina Lundin var – just det – mer än nöjda med premiärbesöket. "Det här är så otroligt bra."

Det så kallade taproomet, där man i direkt anslutning till bryggeriet serverar en smakprovsbricka, heter Nornir brewery och bakom satsningen står Alexander Wahlstedt, Oscar Kling, Mikael Schweitz, Alexander Mets Wigenborg och Sara Andersson. Lokalen fylldes snabbt när dörrarna slog upp vid lunchtid.

– Det var en riktig rusch – nice, säger Sara vars sambo, den ena Alexander med efternamnet Wahlstedt – "vi brukar skoja om att han är den enda utan skägg så han har en massa hår uppåt i stället" – har fullt upp med att producera en chokladrågporter. 

Han betonar skämtsamt vem det egentligen var som kläckte hela idén från början.

– Jag tar cred för den. Det var en sömnlös natt i Japan när jag tänkte att Alexander kan brygga öl, Oscar är grym med sin karisma i en bar, Micke är kock och servitör, Sara kan estetik och jag kan nyföretagande och bokföringsbiten. 

undefined
Namn med en twist – på Nornir brewery kan man exempelvis provsmaka "Hybriskus", "Zwarte katten" och "Grape IPA".
undefined
Alexander Mets Wigenborg beskrivs som blygsam av sin namne, Alexander Wahlstedt. "Det är han som gjort vår kaliforniska lager som sålt mest".

De provsmakande gästerna sitter bokstavligen på första parkett och får därmed en inblick i processen.

– Ölnördar kommer fram, tar bilder och säger 'shit va coolt', berättar Oscar som är ensam om att ägna sig åt bryggeriet på heltid.

– Alla har andra heltidsanställningar, det är därför vi har öppet tre dagar i veckan – och brygger samtidigt, säger han och berättar att menyn bland annat består av kryddstout, milkshake IPA med hibiskus och pumpaöl.

– Vi har kokat den med pumpapuré och smaksatt med muskotnöt, kanel och kryddnejlika, det är höstiga smaker. I december kommer en saffransbomb, en supertung ljus stout som det lyser guld om.

undefined
Till ölen erbjuds ost från Ostbiten och korv från foodtrucken Frankly Foods i Nykvarn.

Lussebullen kan slänga sig i väggen?

– Verkligen, jag kollade på rekommendationen för mängden saffran och tog den gånger 18. Dricker du en saffransstout den 1 december får du nog med saffran för hela månaden. Hit kommer du för smakupplevelsen och vi har något för alla, ölnörd eller ej.

Det sistnämnda epitetet skriver han och resten av gänget givetvis gärna under på.

– Jag stoltserar som en ölnörd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!