Ungdomsjouren Fria är en ideell förening som arbetar med att stötta, stärka och utbilda ungdomar i Eskilstuna. Jourens två anställda Sofia Liedberg och Sofia Skau – verksamhetsledare respektive samordnare och kurator – hör av sig till tidningen efter artikelserien om psykisk ohälsa. De konstaterar att ämnet alltid är en återkommande källa till samtal i kontakterna med unga människor i jourens målgrupp; 12–19 år. Men under pandemin har det blivit mer än tydligt att många unga människor mår dåligt och behöver stöd.
– Behovet av att få prata om psykisk ohälsa har normalt varit kopplat till lov. För många är skolan en trygghet. Och om man inte firar högtider som andra kan ledighet innebära jobbiga veckor. Runt jullov och sommarlov har vi haft störst aktivitet på vår stödchatt. Nu har vi det trycket hela tiden.
Majoriteten av de som hör av sig är i högstadieåldern.
– 2019 fick vi 259 chattsamtal. 2020 var de 806 och i fjol 758. Många unga uttrycker oro och stress över hela pandemisituationen och ovetskapen över vad som ska hända. De beskriver utsatthet på olika sätt, våld i nära relationer, psykosociala problem och isolering.
Sofia Liedberg och Sofia Skau är mycket ute i skolorna och på fritidsgårdarna och pratar med ungdomarna, föreläser, håller workshops och informerar om jouren, om rättigheter och möjligheter. De stärker och stöttar, och märker att många elever haft problem under pandemin att ta till sig kunskap. Det skiftar rejält i kunskapsnivåerna mellan skolor och klasser, och för dem med föräldrar som inte är så aktiva och bidrar till barnens inlärning blir det extra tufft.
– För de flesta är det positivt att restriktionerna släpper och allt återgår till det normala. Men distansundervisningen har också funkat bra för många, som trivts hemma. För dem bli tillbakagången tuff.
Jourens satsning på sommarläger och "systerskap" vänder sig till unga tjejer, oftast 12-13 år, som mår dåligt och kanske har det tufft hemma eller har svårt att få kompisar.
– De kan behöva en trygg vuxen att prata med, som förebild och vän. Vi matchar ihop dem med våra volontärer, som under ett års tid blir som en storasyster. På det här viset fångar vi upp dem tidigt, de som är för unga för att få en kontaktperson via socialen.
Men psykisk ohälsa är ett stort problem också bland unga killar, och på ungdomsjouren märker de att andelen killar som hör av sig ökar. Tanken är att "syskonskap" ska startas snart, men det gäller att hitta dem som vågar be om hjälp.
– Den djupt rotade machokulturen och stereotypa normer är jätteproblem och försvårar för killar att prata om psykisk ohälsa. Det här jobbar vi förebyggande väldigt hårt med. I alla klasser säger ungdomarna att det är viktigare för killar att leva upp till normerna.
Machokulturen är, säger Sofia och Sofia, ett etablerat och utbrett problem överallt i samhället.
– Vi behöver manliga förebilder som pratar känslor. Och vi behöver prata mer om stereotypa förväntningar på killar. Där tjejer är duktiga på att prata med varandra, med mamma och systrar, behöver killar lära sig att prata om hur de känner på ett mycket bättre sätt. Här behöver alla hjälpas åt, kollektivt. Fortfarande snackar lärare om att "kärlek börjar med bråk" och att en kille som blivit utsatt ska rycka upp sig. Behåller vi de synsätten lär vi de unga att det är så samhället vill ha det.