Arlagårdarnas traditionella kosläpp är omåttligt populära och årets upplaga var inget undantag.
På Womtorps gård utanför Hällberga som arrangerat kosläpp sedan 2010 har evenemanget varit fullbokat sedan en månad tillbaka. Lantbruksföretaget, som drivs av Christina och Ulf Winblad, kunde under lördagens tillställning räkna in uppemot 4 000 besökare, en smått otrolig siffra.
– Det är alltid lika stort intresse. Folk är vetgiriga till tusen och ställer massa frågor. Jag tror att det som lockar vanliga Svenssons, alltså de som inte har daglig kontakt med jordbruk, är att man vill vara delaktig i processen av hur mat blir till. Och för vår egen del känns det kul att kunna bidra till att sprida kunskap och information om lokalproducerade livsmedel, säger Ulf.
Av gårdens cirka 300 mjölkkor släpptes 150 ut till publikens stora glädje. Innan själva släppet bjöds besökarna på mjölk och bulle.
Womtorps gård är en av länets större enheter och levererar 20 kubikmeter mjölk till Arla varannan dag. Det motsvarar en årsproduktion på drygt 3,5 miljoner ton mjölk.
Christina Winblad har arbetat på gården sedan 1990.
– Den största skillnaden mot hur det var då är att vi idag, med hjälp av modern teknik, vet varje kos exakta hälsoläge. Vi vet precis hur långt de gått, hur de idisslar och hur mycket de mjölkar.
Att de nyutsläppta kornas skuttande kan tolkas som glädje ligger nära till hands men är enligt Christina inte helt säkert.
– Jag vet inte om de kan uppleva lycka. Däremot vet jag med bestämdhet hur de ser ut när de mår bra, säger hon.