Räddningstjänsten uppmanar: "Släck inte med vatten"

Torrkokningen i Eskilstuna slutade utan större skador. Nu påminner räddningstjänsten om hur man hanterar bränder vid matlagning.

Eskilstuna2022-03-30 22:32

Klockan slog halv nio på onsdagskvällen när räddningstjänsten i Eskilstuna fick rycka ut på ett larm om brand i ett flerfamiljshus på Vårvägen i Eskilstuna. Väl framme visade det sig handla om en torrkokning.

– Det hade börjat brinna i en köksfläkt. Vi plockade ned den för att utesluta brandstigning genom vind eller ventilation, säger Roger Ehrstedt, inre befäl på räddningstjänsten.

När räddningstjänsten kom fram hade de boende lyckats släcka elden på egen hand. Om än med fel metod.

– De hade försökt släcka med vatten, och det ska man inte göra i ett kök. Man ska lägga på ett lock eller spisplåt, säger Roger Erstedt med eftertryck. 

Vid en vanlig brand kan vatten vara en effektiv lösning för att släcka elden. Men vid brinnande fett är det olämpligt. Anledningen är att vattnet snabbt förångas av den starka hettan, vilket leder till en explosion av vattendroppar som drar med sig brinnande olja. På så sätt kan branden istället förvärras. 

– Den här gången gick det ganska väl. Vi försöker gå ut med budskapet gång efter gång, säger Roger Erstedt.  

Efter en kortare insats och med en påminnelse om att inte använda vatten vid matlagningsolyckor lämnade räddningstjänsten boendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!