Räddningstjänsten känner Köpmangatan väl

Branden i den unika trästaden Eksjö har satt fokus på brandsäkerheten i äldre stadsdelar. Eskilstuna-Kuriren träffade räddningstjänsten på Köpmangatan för att ta reda på hur det står till med den saken.

brandmän_01_gbb.jpg

brandmän_01_gbb.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-08-21 06:00

Inne på en av de gamla gårdarna på Köpmangatan berättar en plakett att huset byggdes på 1770-talet. En del av fastigheten täcks av byggnadsställningar då fönsterbrädorna får ny färg. En kvinna med målarpenseln i handen berättar att hon använder linoljefärg.

– Det brinner ju bra, konstaterar Tobias Åsén, ställföreträdande styrkeledare på räddningstjänsten i Eskilstuna.

Han och kollegan Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef, känner gårdarna och kåkarna längs gatan väl. Här har de övat otaliga gånger och har bekantat sig med miljön. De kan se på husen var det finns naturliga begränsningslinjer om det börjar brinna.

– Det är viktigt att bara gå omkring här och se på vilka förutsättningarna är, säger Erdsjö.

Lyckligtvis har någon större brand inte inträffat i Gamla stan på väldigt länge, varken Erdsjö eller Åsén kan påminna sig när det hände senast.

En brand i den miljön skulle skapa speciella bekymmer för räddningstjänsten. Husen ligger tätt tillsammans, det är trångt, spridningsrisken hög och framkomligheten dålig. Det finns dock några positiva saker, det är nära till vatten och ån innebär en avgränsning i den riktningen.

I Eksjö var ett väl inarbetat samarbete mellan kommunernas räddningstjänster en av nycklarna till framgång. I Eskilstuna har brandkåren, inte minst sedan den stora skogsbranden i Västmanland, knutit närmare kontakt med sina kollegor i Västerås. Sedan tidigare finns också ett gott samarbete med räddningstjänsten i Strängnäs.

Till skillnad från Eksjö finns ingen särskild insatsplan för just Köpmangatan. En brand där hanteras i princip på samma sätt som en eldsvåda i andra stadsdelar. Särskilda insatsplaner finns för till exempel industrier som hanterar farliga gaser eller annat som gör att en brand kan få ödesdigra konsekvenser.

Något sprinklersystem har heller aldrig varit aktuellt. Som det är nu är det upp till varje fastighetsägare att installera ett sådant system.

– Det är lite knepigt. Men man måste väga kostnaderna mot nyttan, resonerar Erdsjö.

Han menar att räddningstjänsten gärna hade sett både sprinklers och brandlarm kopplade direkt till larmcentralen. Samtidigt kanske inte det går att kräva av de som äger fastigheterna. Det primära är ändå att rädda liv och inte fastigheter.

– Egendom går alltid att ersätta på ett eller annat sätt. Det gör inte människoliv, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om