– Blåser det upp under natten är det ganska vanligt att dåligt släckta brasor tar sig och sprider sig och att vi får larm om det på morgonkvisten. Något år blåste det ganska hårt redan på kvällen men några enstaka valde att tända sina brasor ändå. Det har hänt att det har blivit ganska kraftiga brandspridningar så att till och med hus har brunnit ner.
Camilla Dahlén som är räddningschef på räddningstjänsten i Eskilstuna talar av erfarenhet om vad räddningstjänsten behöver ha i beredskap inför helgen. Valborgsmässoafton är en högtid med majbrasor. Som ofta sammanfaller med den tid på året då det är torrt i markerna och fjolårsgräset dominerar. I år råder det stor brandrisk i Eskilstuna på lördagen.
– Vi kan inte göra så mycket åt hur helgerna ligger. Vi har dock möjligheten att utfärda eldningsförbud om det skulle vara väldigt hög brandrisk och om vi ser att det finns stor risk att det skulle bli brandspridning på flera håll. Men vi vill ju ogärna ta till det. Vi vill ju att människor ska få fira valborg med sina traditioner.
Räddningstjänsten förbereder sig på flera sätt, berättar Camilla Dahlén.
– Vi tar emot anmälningar om valborgsmässoeldar som är av större dignitet. Är de mer än tre meter höga och fem meter i diameter så vill vi gärna ha information i form av en anmälan.
Att anmäla sin majbrasa till räddningstjänsten gör man enkelt via deras hemsida.
– När de anmäls så får vi veta adressen så inför valborgsmässoafton har vi en lista med eldar. Då är vi förberedda om någonting går överstyr och någon behöver hjälp från oss, säger Camilla Dahlén och fortsätter:
– Vi brukar även ta en sväng och titta på några av de här brasorna innan de tänds. Då ser vi så att de inte utgör en brandrisk, att de till exempel inte ligger för nära byggnader eller att man har någonting olämpligt i majbrasan.
Vad är olämpligt att lägga på en majbrasa?
– Det kan vara bildäck till exempel. Det enda man egentligen får ha det är ris och grenar.
Brukar ni hitta annat?
– Det händer. Men det har blivit bättre. Folk vet att vi kan komma och titta och så tror jag att allmänheten också har blivit mer medveten om att det inte är okej att elda impregnerat trä och annat.
Det finns en rad saker som den som ska elda en majbrasa behöver ha i åtanke.
– Man ska ha förberett sig så att man alltid har personer som tar ett ansvar för brasan. Dels innan man tänder den så att det inte finns någonting i närheten som kan antändas men också att man har tillgång till något att släcka med. Är det en liten brasa kanske det räcker med några vattenkannor men är det en större brasa behöver man ha tillgång till vattenslang.
En annan sak man behöver ha koll på är vädret.
– Om det skulle blåsa väldigt hårt så är det inte läge att tända för då är det väldigt svårt att hålla kontroll på en brasa. Då kan gnistor blåsa iväg väldigt långt. Sedan ska man aldrig lämna brasan innan den är helt släckt. Man får använda mycket vatten. Sedan kan man kratta ihop det sista som glöder mot mitten så att det får brinna färdigt medan man är kvar. Även om det är vindstilla när man går hem så kan det blåsa upp över natten.
Är det någonting annat du vill skicka med till Eskilstunaborna inför helgen?
– Jag vill önska alla en trevlig valborg.