Räddningstjänsten rustar för skogsbränder – tar hjälp av frivilliga

Med förra sommarens våldsamma bränder runt i landet i färskt minne startar räddningstjänsten i Eskilstuna skogsbrandvärn på tre stationer. Personer med god skogskännedom ska stå räddningstjänsten till tjänst om en omfattande skogsbrand skulle inträffa.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2019-04-22 13:05

På brandstationerna i Västermo, Näshulta och Ärla ska skogsbrandvärn utbildas med start den 24 april då en tvåtimmars teoriutbildning genomförs på de två förstnämnda stationerna. Personalen på stationerna har själva rekryterat personer med god kännedom om skogen, varje station ska ha ett brandvärn bestående av 10-15 personer.

– Det känns rätt att väcka liv i brandvärnen igen, det finns ett stort allmänintresse att hjälpa till efter sommaren som var. Det var flera stora bränder i landet och nära även i Sörmland, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna kommun.

När Lars Lagebo började på räddningstjänsten i början på 80-talet fanns det brandvärn som dock försvann med anledning av uteblivna skogsbränder.

– De (brandvärnen) ledsnade nog eftersom de aldrig blev larmade och ledningen såg nog inget behov, det var aldrig några skogsbränder på 80- och 90-talet, säger Lars Lagebo.

I dag ser klimatet annorlunda ut och risken för skogsbränder har ökat radikalt. Räddningstjänstens mål med brandvärnen är att skapa grupper med frivilliga som, förutom god skogskunskap, är införstådda med vad som krävs och hur allt fungerar.

– Det är lättare när folk vet vad som förväntas av dem. De här personerna ska ha egna kängor och kläder, vi bidrar med handskar, hjälm och väst. När det brann i Västmanland i somras kom det många frivilliga som inte var ordentligt klädda och som inte visste hur det gick till. Det måste vara under ordnade former, säger Lars Lagebo.

Brandvärnen kommer inte jobba självständigt, de kommer delas in i grupper om tre-fyra personer och ledas av en erfaren brandman.

– Brandmannen kommer säga till var de ska stå och var de ska spruta, säger Lars Lagebo.

Brandvärnen har heller inte jour, de kommer larmas in via sms och har ingen plikt att inställa sig inom en viss tid.

– Kan de så kan de, det måste inte gå fort. Det handlar om att få en uthållighet, att kunna få avlösningar och bygga upp successivt. Initialt är det brandmännen som larmas in, säger Lars Lagebo.

Intresset för satsningen är stort, redan förra sommaren anmälde sig 45 frivilliga spontant i Västermo för att stå till tjänst. Nu är kvoten där redan fylld. Teoripasset den 24 april följs upp med två timmar praktiska moment ett par veckor senare där de inblandade får lära känna utrustningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om