Fler hushåll som eldar betyder fler brandrisker, och hos räddningstjänsten i Eskilstuna finns nu en oro för att trenden ska medföra fler villabränder.
– Med tanke på elpriserna kan jag tänka mig att folk som har en eldstad kommer att elda betydligt mer. Risken är att man använder eldstäder som länge har stått obrukade och inte är godkända. Har man inte eldat på många år har man inte heller koll på om kaminen funkar, säger räddningstjänstens brandinspektör Tobias Åsén.
Enligt kommunens riktlinjer för sotning ska skorstenar som används för uppvärmning, med en vedåtgång på mer än en kubik per år, sotas årligen och brandskyddskontrolleras var tredje år. Har man en eldstad där man myseldar, och det går åt mindre än en kubik, räcker det med sotning var tredje år och brandskyddskontroll vart sjätte.
– Är man osäker på när skorstenen sotats kan det vara klokt att ringa sotaren och uppge sin fastighetsbeteckning för att se om bostaden finns i registret. Gör den inte det är det läge att beställa sotning. Det kan också vara så att det finns ett fågelbo uppe i skorstenen, så det är alltid bra att titta efter, tipsar Tobias Åsén.
Han understryker också vikten av att elda lagom mycket – med virke som fått torka ordentligt.
– Veden ska vara torr, och det är bäst att ta in den i god tid innan man eldar. Är veden fuktig brinner den sämre och du får sotavlagringar uppe i rökkanalen. När sotavlagringarna fastnar och skorstenen blir för varm kan det till slut antändas. Man kan också elda för hårt, då blir det för varmt och ökar risken för soteld. Två till tre kilo torr ved i timmen är lagom.
Efter en eller två timmars eldande bör man, för att minska brandrisken, ta en paus och spara på virket.
– Det är bra att låta skorstenen svalna en stund innan man eldar igen.Troligtvis har man fått en ganska bra grundvärme efter någon timmes eldning och kan gå ner i intensitet, för att sedan lägga på lite mer.
Tobias Åsén tipsar också om att låta askan ligga kvar i eldstaden när man eldat färdigt.
– Häller man upp det i ett brännbart kärl kan det börja brinna. Jag har sett exempel där det hällts i kartonger, och det slutar inte så bra. Måste man absolut tömma vedrester och aska, vilket inte är en nödvändighet, ska man låta det ligga och svalna länge.