Så var räddningstjänstens larmår 2021

Branden i radhuslängan i Stenby och bilbrandsattackerna i maj när en stor mängd fordon brann samma natt. Det är larm som etsat sig fast när räddningstjänsten i Eskilstuna nu summerar larmåret 2021.

Två nätter i maj sticker ut när räddningstjänsten summerar larmåret 2021. Natten då en radhuslänga i Stenby brann och natten då ett stort antal bilar stacks i brand.

Två nätter i maj sticker ut när räddningstjänsten summerar larmåret 2021. Natten då en radhuslänga i Stenby brann och natten då ett stort antal bilar stacks i brand.

Foto: Montage/Joakim Serrander/Kjell Carlsson

Eskilstuna2022-04-01 18:53

Klockan 23.10 lördagen den 15 maj förra året kom larmet. En kraftig brand hade utbrutit i en radhuslänga i Stenby. Totalt fyra lägenheter skadades i branden, en av dessa totalförstördes. Och rökutvecklingen var så kraftig att ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut.

– Fyra familjer blev utan sina hem där direkt på natten. Det var en omfattande insats. Sedan hade vi den där natten i maj då det var många bilbränder på en gång. Det var kanske inte så tuffa larm individuellt men det var mycket att hantera på en gång, säger Viktor Danielson, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna.

undefined
Viktor Danielson, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna.

När vi ber honom summera larmåret 2021 är det dessa två nätter i maj som han minns särskilt. För även om det kan vara olika från person till person så är just stora larm tuffa att åka på för räddningstjänsten.

– Larm som är svåra att hantera är en stor, omfattande brand där det går åt mycket resurser. Även händelser där det är väldigt många skadade är väldigt påfrestande.

undefined
Ett stort antal bilar eldhärjades under samma natt i maj förra året i Eskilstuna.

När han tittar närmare på statistiken var 2021 ett hyfsat normalt år rent larmmässigt.

– När det gäller den totala mängden larm så har vi legat på liknande siffror de senaste åren. 

2021 var heller inget år då någon särskild typ av larm avvek från mönstret.

– Det gjorde det däremot 2020, vilket vi tror var en effekt av pandemin. Vi fick in färre trafikolyckor till exempel samtidigt som sjukvårdslarmen, där vi stöttar sjukvården vid exempelvis hjärtstopp, ökade.

undefined
I maj förra året eldhärjades en radhuslänga i Stenby i Eskilstuna. Så här såg huset ut dagen efter branden.

De utryckningar som var överlägset vanligast förra året, precis som tidigare år, var de som kategoriseras automatlarm utan brandtillbud.

– Detta trots att de har minskat i antal. Det är synd att de larmen ligger i topp samtidigt ser det likadant ut i statistiken nationellt. Och vi vet att ett automatlarm kan göra stor skillnad när det väl brinner så vi ser ändå positivt på att de finns.

Kraven i byggreglerna är att automatlarm behöver finnas i samlingslokaler där alkohol serveras (publika lokaler med fler än 150 personer), på hotell, på vårdboenden så som äldreboenden, på sjukhus och i vissa byggnader med stora volymer.

Vad är det som kan göra att ett automatlarm utlöses felaktigt?

– Vanligt är vid renovering, att man gör något som dammar. Det kan också vara att larmen är felaktigt placerade, de kanske sitter nära ett kök där ångar upp från en ugn. Sedan kan det också handla om skadegörelse, att någon aktivt eldar under eller trycker på en larmknapp. Det sista är vanligt vid skolor.

Trots att räddningstjänsten förra året gjorde 288 utryckningar på automatlarm utan tillbud så finns det en positiv sak även med dessa.

– Vi kommer ut och får se verksamheterna. Om de har en bra organisation för utrymning eller om det är något vi behöver titta närmare och hjälpa dem utveckla. Men vi skulle hellre vara utan de där utryckningarna, det är ju ändå så att de kan ta resurser från andra larm.

Har du någon uppmaning till Eskilstunaborna för det här larmåret?

– Det är väl dels i sommar. Att vara uppmärksam på hur torrt det är i markerna och om det är eldningsförbud utfärdat, att man tänker sig för innan man eldar då. Blir det en torr sommar brukar vi få mycket att göra. Sedan vill jag uppmana alla att se till att man har en fungerande brandvarnare, speciellt där man sover, så man upptäcker en brand snabbare och minskar risken att skada sig allvarligt.

Larmåret i siffror

Här är topplistan bland larmen som kom in till räddningstjänsten i Eskilstuna 2021:

• Automatlarm utan brandtillbud: 288

• Trafikolycka: 195

• Inte tillämpbar (vanligtvis stötta sjukvården vid larm): 167

• Brand eller brandtillbud i byggnad: 149

• Annan händelse utan risk för skada: 108

Totalt kom det in 1 175 larm under förra året. Den månad som stack ut med minst antal larm var april med sina 65. De andra månaderna under året låg mellan 91 och 112 larm vardera.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!