Chefsåklagare Åsa Ideström vid särskilda åklagarkammaren har lagt ner ärendet mot den polisman som i helgen sköt verkanseld mot en man i övre tonåren i Eskilstuna.
Polisen hade kallats till en adress i Röksta, strax efter midnatt på lördagsdygnet, där de fick syn på tonåringen. Han ska ha burit ett skjutvapenliknande föremål i ena handen som han uppmanades att släppa.
Då tonåringen inte lyssnade avlossades ett varningsskott.
– Istället för att släppa vapnet riktade han det mot poliserna. Då sköt en av poliserna mannen i låret. Enligt min bedömning var det ett exemplariskt ingripande. Jag är jätteimponerad av poliserna som först sköt varningsskott, och var så kalla att de vågade sikta mot låret. Det hade kunnat gå betydligt värre för den här mannen, säger chefsåklagare Åsa Ideström.
Åklagaren berättar att vapnet visade sig vara en ofarlig, men välgjord, attrapp.
Åklagaren beskriver beslutet, att lägga ner förundersökningen, som "lätt". Inte minst i ljuset av att hela händelseförloppet filmades av en övervakningskamera i bostadsområdet.
Avståndet mellan den skjutne och polisen som sköt bedöms av åklagaren som "ganska kort, troligen mindre än tio meter.
Efter skjutningen ska den berörda polisen tillfälligt ha tagits ut tjänst.
– Man tas ur tjänst direkt efter en sån här sak för debriefingsamtal och så. Sen är det lite olika från fall till fall när man känner sig redo att gå tillbaka i tjänst. Hur det blev i det här fallet känner jag inte till, och det är en fråga mellan polisen och arbetsgivaren som vi åklagare inte lägger oss i.
Något förhör med den skjutne tonåringen har inte skett i det aktuella ärendet. Han misstänks inte längre för grovt vapenbrott.
– Jag har inte tagit del av hans förklaring men jag utgår från att han inte längre är misstänkt för grovt vapenbrott. Jag vet att han är misstänkt för grovt hot mot tjänsteman, i samband med att han lyfte vapnet mot poliserna. Vad som hänt med det ursprungliga ärendet, orsaken till att polisen kallades till platsen från första början, har jag ingen information om.
Av det formella åklagarbeslutet framgår att tonåringen på sannolika skäl kunde misstänkas för "åtminstone förberedelse till grov misshandel mot polisen och det var nödvändigt att ingripa omedelbart".
Polisen anses också haft rätt att avlossa skottet med åberopande av rätten till nödvärn.