Vid 19-tiden den 17 november kom Jan Rundgren körande på länsväg 899, mellan Kjula och Ärla, där hastigheten är begränsad till 70. På "Kjularakan" fick han syn på ett vildsvin i färd med att passera vägen.
I polisförhör har Jan Rundgren beskrivit djuret som stort och uppskattat dess vikt till drygt 100 kilo.
Ur polisens förhör: "När grisen kommer ut på vägen gasar han (Jan Rundgren) och svänger vänster, in på andra körbanan. Då tuchar grisen bilens högra bakdel."
Jan Rundgren uppger att närkontakten med vildsvinet hördes, men inte kändes. Han stannade bilen, tog en ficklampa och gav sig ut för att kontrollera läget. Vildsvinet var borta och några blodspår kunde inte upptäckas på vare sig på olycksplatsen eller bilen.
Bilen, som enligt Transportstyrelsen väger drygt 1,5 ton, klarade sig dock inte helt oskadd. En mindre förskjutning (0,5-1 cm) hade uppstått mellan plastspoilern och skärmen, och där satt några enstaka hårstrån från djurets päls.
Vad Jan Rundgren enligt jaktlagsstiftningen därefter skulle ha gjort var att underrätta närmaste polismyndighet. Det gjorde han inte.
Jan Rundgren som uppger sig vara en erfaren jägare och väl insatt i aktuell lagstiftning gjorde en egen bedömning. "Någon viltskada hade inte uppstått" skriver Rundgren i en kommentar till polisen.
Följande dag, nästan 20 timmar efter händelsen, ringde han ändå till polisen. Han hade fått rådet att göra det innan han anmälde bilskadorna till försäkringsbolaget och dessutom ville han att uppgifterna skulle ingå i olycksstatistiken för det aktuella vägavsnittet.
Först under telefonsamtalet med polisen insåg Jan Rundgren att det skulle inledas en förundersökning. I december, sedan han skriftligt argumenterat för sin syn på saken begärde han att förundersökningen skulle läggas ner.
Åklagare kopplades dock in och denne valde att åtala Jan Rundgren. På torsdag hålls rättegången.
Nils Carlsson är vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Skåne.
– Vildsvin är tåliga och tuffa men de går inte att köra på med bil utan att de skadas. Det är också därför som lagstiftningen har skärpts. Många upplever att smällen inte varit så märkvärdig för att bilen inte skadats. Vi vet att väldigt många djur, som man upplevt bara har touchats, har brutna ben, inre blödningar och annat. För att undvika onödigt lidande ska man därför utreda dessa händelser så långt det går, och det finns en organisation för det.
Bör en erfaren jägare känna till det du säger?
– Visst förväntas man känna till lagstiftningen. Man bör vara ödmjuk inför situationen och man ska alltid anmäla till polisen om man kört på ett djur, säger Nils Carlsson.
Jan Rundgren säger i en kommentar till tidningen att han inte visste att lagen hade skärpts.
- Om jag vetat det hade jag naturligtvis ringt 112. På så sätt kan man säga att jag varit oaktsam, men jag har inte försökt smita undan ansvar. Det är min bestämda uppfattning att grisen inte blev skadad, vilket jag noga försäkrade mig om.
Hittills i år har 54 viltolyckor anmälts i Sörmland, enligt Nationella Viltolycksrådet. På organisationens hemsida kan du se statstik per kommun och djurslag sedan 2003 samt de mest olycksdrabbade vägavsnitten.