Rättegången mot "Cykelmannen" inledd

I dag inleddes rättegången i Eskilstuna tingsrätt mot den 22-årige man som kommit att kallas "Cykelmannen". Vi rapporterade live. Hela rapporteringen nedan.

Idag inleds rättegången mot den misstänkte 22-årige "cykelmannen". Bilden togs i samband med häktningsförhandlingen.

Idag inleds rättegången mot den misstänkte 22-årige "cykelmannen". Bilden togs i samband med häktningsförhandlingen.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2019-11-06 06:32

Det var i mitten av september som polisen i Eskilstuna gick ut och varnade för en man som ofredade kvinnor. Helt oprovocerat gav han sig på kvinnor med spott eller slag. Eftersom han ofta cyklade fick han namnet "Cykelmannen" hos utredare i polishuset. Mannen greps så småningom och har suttit häktad en tid.

För drygt en vecka sedan åtalades han för sammanlagt 17 olika brott. I de flesta fallen misstänks han ha gett sig på kvinnor. Men också några pojkar, 15 och 18 år gamla, finns bland brottsoffren.

Enligt åtalet handlar det om spott i ansiktet, han ska ha kastat grus på en kvinna, sparkat, hotat eller utdelat slag i ansiktet. Åtalspunkterna gäller både ofredande, misshandel och hot.

På onsdagen startade rättegången mot den misstänkte 22-åringen, "Cykelmannen" i Eskilstuna tingsrätt. Fyra dagar är planerade. Två rättegångsdagar ska avhandlas den här veckan och ytterligare två nästa vecka. En femte dag är avsatt som reservdag utöver det om tiden inte skulle räcka till.

Enligt tingsrättens förhandlingsplan var onsdagsförmiddagen vikt åt yrkanden och sakframställningar. Därefter ska brottsoffren höras en i taget. När de har hörts ska 22-åringen få ge sin version av det som hänt.

I dag råder enligt lagen strängt förbud mot att ta med påslagen elektronisk utrustning som mobiltelefoner, surfplattor, datorer och "smarta klockor" inne i rättssalen. Sådan digital utrustning ska vara avstängd och undanstoppad under pågående rättegång. Förbudet omfattar alla, också journalister. Men rättens ordförande kan besluta om undantag och tillåta användandet av mobiltelefon för liverapportering till exempel.

Reportern som liverapporterade i dag, hade fått ett sådant tillstånd för den här rättegången.

"Cykelmannen" misstänks ha gett sig på en kvinna vid Fors kyrkbro.
"Cykelmannen" misstänks ha gett sig på en kvinna vid Fors kyrkbro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!