När Rauha Komush och sambon Mauno Vähäkuopus flyttade till Eskilstuna från Bålsta 2016 föll de för den vackra stadsbilden intill ån.
– Vi tyckte att det var jättemysigt. Vi bor i centrum och promenerar vår hund Inca längs vattnet flera gånger dagligen. Det har varit trivsamt – till nu, säger Rauha Komush och rynkar på näsan.
Vi har stämt träff intill åkanten och dammluckorna i viken mittemot universitetet. Det är stekande sol och nästintill vindstilla, men det är något som skaver. Den annars mörkblå vattenytan är ersatt med en illaluktande grön sörja som till och med håller nyfikna änder borta.
– Här är ställplats för besökare som kommer med husbil. Vad får de för intryck av stan när det ser ut så här, frågar sig Rauha Komush retoriskt och fortsätter:
– Det är ju inte så att Eskilstuna saknar rykte och då blir det inte bättre av att det ser ut – och stinker från en kloakliknande vik mitt i centrum.
En ung kvinna, som kommer ut från universitetsbyggnaden, stannar till och frågar om vattnet brukar se ut så här.
– Det är först i år vi reagerat över hur illa det är. Kommunen borde rimligtvis göra en ordentlig uppstädning. Det är ju inte bara en massa döda näckrosor som samlats intill kajkanten. Ovanpå ligger dessutom massor med skräp i form av tomburkar och pappersförpackningar och gungar i sörjan.
– Man ser ju dagligen människor som fiskar i ån. En sådan fångst skulle jag aldrig äta när man ser var de har simmat, säger Rauha Komush.
Erik Ehrnholm, driftingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen, är medveten om att det centrala å-rummet i Eskilstuna inte är något vidare tilltalande i viken innanför Strömsholmen.
– Vi tar in hjälpt för en större klippning av näckrosor i ån varje sommar, men här kommer vi behöva rensa upp på nytt och vi planera att genomföra detta i slutet av september.
Den frånstötande synen beror bland annat på algblomning och att vattnet blivit stillastående på grund av låga nivåer.
– Överlag har vi haft färre näckrosor i år jämfört med somrarna 2022 och 2023 och det beror på att vi hade höga vattenflöden, med starka strömmar tidigare i år.
– Vi förstår att människor reagerar när det ser ut så här och jag kan bara hålla med om att det inte är speciellt trevligt. Det är bra att allmänheten hör av sig, då kommer vi också igång med åtgärder snabbare, säger Erik Ehrnholm.