Bransch- och arbetsgivarorganisation Livsmedelsföretagen ser att priserna på vanliga livsmedelsråvaror har ökat kraftigt det senaste året, vissa varor med över 100 procent.
– Allt sedan sommaren 2020 har priserna på den globala spotmarknaden på centrala livsmedelsråvaror såsom vete, majs och sojabönor ökat kraftigt. Orsaken är en ”perfekt storm” bestående av en stark konjunkturuppgång, ett globalt logistik- och transporthaveri samt extremväder och missväxt, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.
På Ica Maxi i Eskilstuna har man inte märkt av någon uppgång på priserna, än så länge.
– Med allt som hänt, Suezkanalen, pandemin, skördar som inte blivit som de skulle, så går ju priserna upp. I dagsläget syns det inget för kunderna i butiken, menar Peter Slagbrand, butikschef på Ica Maxi i Eskilstuna, och tillägger:
– Det har varit brist på rätt så mycket under den här sommaren, men nu har det släppt.
Hans kollega, marknadschefen Tomas Gustavsson, har grävt i prisutvecklingen av butikens varor.
– Än så länge har vi inte märkt av något drastiskt, men det flaggas från Ica för att priset på vissa varor kommer att gå upp under hösten. Vi ser att en del priser har gått upp under det senaste året, vissa mjölsorter har ökat sju-åtta procent i inpris. Men inte gått ut lika mycket till konsument.
Han förklarar att de har haft brist på bland annat majs på burk från Green giant under sommaren.
– Det är en stor vara på konserv, de kunde inte leverera under en månads tid. Det är följdeffekter av covid, som till exempel problem med leveranser och förpackningsmaterial som det har varit begränsat av, menar Tomas Gustavsson.
Carl Eckerdal menar att eftersläpningseffekterna är långa mellan vad som sker på den globala marknaden och priserna i de svenska butikerna, men konsumenterna lär märka av en prishöjning snart.
– Till stor del har det att göra med att det tar mycket lång tid att omförhandla och verkställa nya leveranspriser med dagligvaruhandeln. Men det kommer slå igenom i konsumentledet, förr snarare än senare.
Ulf Mazur, grundare av matprisjämförelse Matpriskollen, har sett över prisutvecklingen det senaste året.
– Det är otroligt liten prisutveckling, totalt plus 0,5 procent på 32 000 artiklar. Men snitt är snitt, så det finns både produkter som blivit billigare och dyrare, menar Ulf Mazur.
Han förklarar att vissa oljor som rapsolja, majsolja, frityrolja och många solrosoljor har ökat i pris med fem till tio procent. Hårdosten har även den ökat i pris, 4,2 procent på ett år. Arlas hushållsost har ökat i pris, mellan fem-sex procent, och mild herrgårdsost med 7,6.
– Mejeriprodukter har ökat rejält i pris senaste året och de kommer nog att fortsätta uppåt. Vi såg nya prishöjningar i augusti för både ost och smör och ännu har inte alla leverantörer höjt ett andra varv, säger Ulf Mazur och avslutar:
– Ett paket Svenskt normalsaltat smör har stigit med 7,5 procent det senaste året och kostar nu runt 50 kronor. Kampanjpriserna på smör har också ökat senaste månaderna och är nu runt 40 kronor per paket för Svenskt smör mot runt 30 tidigare.
Samma tendens gäller för kedjornas svenska ostar, däremot är det sjunkande priser för importerade lågprisostar.