Jacobs kebab fick stänga på dagen

Smutsiga lokaler och olämplig förvaring av livsmedel fick Livsmedelsverket att reagera efter en kontroll hos Jacobs kebab förra torsdagen. Beslut blev att omedelbart stoppa företagets leveranser. "Det var i sammanhanget småsaker att åtgärda och vi hade kunnat köra igång redan nästa dag", säger delägaren Fikri Danho.

Matproducenten Jacobs kebab tvingades stänga och avbryta produktionen efter en inspektion av Livsmedelsverket förra torsdagen. Sedan i tisdags är de igång igen.

Matproducenten Jacobs kebab tvingades stänga och avbryta produktionen efter en inspektion av Livsmedelsverket förra torsdagen. Sedan i tisdags är de igång igen.

Foto: Anton Swärdhagen

Eskilstuna2023-02-24 16:56

Vid en oanmäld kontroll, där flera myndigheter samverkade, konstaterade Livsmedelsverket att Jacobs kebab, som tillverkar kebabspett och grillad kebab till gatukök och restauranger över hela landet, inte uppfyllde lagstiftningens krav för hygienisk hantering av livsmedel.

Inspektören noterade bland annat att mat förvarades oförpackade eller delvis täckta i frysen samt att livsmedel avsedda att användas i produktionen samma dag stod framme på lastpallar på golvet intill truckkörning och annan smutsig hantering.

Vidare noterades att lokalerna inte var tillräckligt rengjorda för att garantera hygienisk produktion av livsmedel och att lokalernas underhåll krävde förbättring.

Den sammatagna bedömningen blev att inspektören beslutade om ett omedelbart förbud mot att släppa ut livsmedel på marknaden innan bristerna i hantering och förvaring åtgärdats. 

Fikri Danho, delägare i Jacobs kebab, medger omständigheterna men ifrågasätter tillvägagångsättet i kontrollen.

– Vi utsattes för en razzia där även polis var med och där vi fick stoppa tillverkningen. Det kändes som att vi blev invaderade och några medarbetare blev lite skärrade, säger han och forsätter:

– Det hade gärna fått genomförts på ett lite mildare sätt och det är ju inte fel att presentera sig när man gör besök.

De saker i produktionen som Livsmedelsverket slog ned på kunde, enligt Fikri Danho, åtgärdas relativt snabbt.

– Jag tycker att det var ganska små grejer och vi satte igång direkt med att fixa till allt så att vi så snabbt som möjligt skulle kunna få öppna igen. 

I måndags kom Livsmedelsverket på återbesök och gav klarttecken för till återstart.

– Det var mest saker som stod på fel plats i lokalen och det som behövde rengöras gick snabbt. Nu hade inte inspektören tid att komma hit till dagen efter (fredagen, reds anmärkning) så då fick vi vänta till efter helgen.

Enligt Fikri Danho innebar produktionsstoppet inte något större avbräck och verksamhetens kunder ska inte ha blivit lidande.

– De flesta vill ha leverans en dag i veckan och några fick hålla sig till i tisdags.

Tidningen har sökt Livsmedelsverkets inspektör som fattade beslut att om att stänga verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!