Reedz har lanserat en global ljudbokstjänst

Reedz är ett nytt teknikföretag som med hjälp av avancerad AI-teknik gör det möjligt att översätta text till ljud på många olika språk. Som ett första steg har man lanserat en global ljudbokstjänst.

Tre tunga krafter inom teknikföretaget Reedz. Från vänster ses John Strandberg (grundare), Helena Sjögren (arbetar med att hitta kommersiella samarbeten och investerare) och Lena Truong Lorentzon (arbetar med content).

Tre tunga krafter inom teknikföretaget Reedz. Från vänster ses John Strandberg (grundare), Helena Sjögren (arbetar med att hitta kommersiella samarbeten och investerare) och Lena Truong Lorentzon (arbetar med content).

Foto: Privat

Eskilstuna2021-10-23 11:04

Reedz, som grundats av John Strandberg, har utvecklat en teknisk lösning som med hjälp av avancerad AI-teknik (Artificiell Intelligens reds. anm) gör det möjligt att snabbt konvertera stora mängder skriven text till talad röst. 

– Det är i stort sett en helautomatiserad process. Säg att du skickar en 50-sidig wordfil till oss. Då laddar vi upp wordfilen och ut kommer en ljudbok baserad på de olika språk som man vill ha. Tekniken stödjer idag 27 olika språk, men vi har en potential på fler än 50 språk, säger han. 

Det är en artificiell röst som läser upp texterna. 

– Ljudkvaliteten ligger så nära en mänsklig röst så att de flesta har svårt att urskilja någon skillnad, säger John Strandberg. 

undefined
John Strandberg har grundat Reedz.

 Företagets ljudböcker består av 5-20 minuter långa berättelser. 

– Den moderna människan har ont om tid. Våra användare tycker om kortare format där de kan lära sig något väldigt specifikt, säger John. 

Hittills har Reedz producerat drygt 3 000 böcker. Enligt John skulle företaget kunna producera 5 000 - 7 500 böcker per månad. Det är lika många ljudböcker som produceras totalt på ett år i Sverige och globalt är den siffran runt 40 000. 

– Vi skriver avtal med olika källor om att vi vill ha deras ljudrättigheter. Vi samarbetar till exempel med tidningar och bloggbaserade, faktaorienterade källor. 

Reedz samarbetar till exempel med den amerikanska influencern Jessica Milburn som skriver om lyhört föräldraskap. Intresset är även stort för managementlitteratur, hållbarhet, hälsa och privatekonomi. 

– Vi har starkt fokus på faktaböcker. Detta är framtiden och vi tror att detta kommer att förändra både hur vi producerar och vem som äger innehållet. Förlagsvärlden verkar tvunget vilja ha en inläsare, men det är inte hållbart. Kostnaderna som bolag som Storytel har för rättigheter och inläsare begränsar deras tillväxt. Det här är ju betydligt mer effektivt än att Mikael Persbrandt läser in en text, säger John.

Försäljningen startade i maj och sker genom att kunder kan abonnera på Reedz streamningstjänst via Apple och Google. Priset är mycket lägre än för andra liknande streamningstjänster. Det låga priset beror dels på att produktionskostnaderna är låga och dels på att Reedz inte samarbetar med traditionella förlag eftersom företaget vill slippa kostnader för copywright och rolaties. 

– Dessutom så gör tekniken och priset det möjligt att tillgängliggöra kunskapen även i utvecklingsländerna. För oss är detta även en demokratisk fråga, vi vill att alla, oavsett vart du bor i världen, skall ha möjlighet att ta del av kunskap. Idag är det de redan rika och välutbildade som har störst tillgång till kunskap och gärna på ett kommersiellt gångbart språk. Det vill vi ändra på, säger John.  

– Vi har börjat expandera väldigt fort. Vi har visat att tekniken, språken och våra ljudböcker fungerar. Vi kan nå en marknad på mellan 3,5 och 4 miljarder människor på deras hemspråk. Det är det ingen annan som kan idag. Vi kan producera ljudböcker i en takt som ingen annan kan.

undefined
Helena Sjögren arbetar med att hitta kommersiella samarbeten och investerare.

Företaget har i dagsläget sex medarbetare varav hälften har anknytning till Eskilstuna. John kommer själv från Hällberga och har gått på gymnasiet i Eskilstuna. Sedan 12 år bor han med sin familj i Dubai där även företaget har sitt säte. Helena Sjögren, som bor i Stockholm och arbetar med att hitta kommersiella samarbeten och investerare, är uppvuxen i Eskilstuna. Lena Truong Lorentzon som arbetar med content bor i Eskilstuna.

– Det var härligt i somras när vi hade Reedz-möte i Hällberga hemma hos Johns pappa. Mina föräldrar bor fortfarande kvar i Skogstorp också, säger Helena Sjögren. 

Enligt John är Reedz inte speciellt långt ifrån att gå med vinst. 

– Vi har tagit oss så här långt med väldigt lite resurser och väldigt lite pengar. Det är nog Eskilstunatakterna här. Vi är inte vana vid några lyxigheter. Man får ta det man har och se till att man tjänar pengar. 

Redan efter tre månader var företaget värderat till 20 miljoner kronor och nu siktar man på att ta in riskkapital för snabb expansion. Indien lanserades den 1 oktober och nu väntar marknader som Kina, Mellanöstern, Latinamerika, Japan och Ryssland. Det lutar starkt åt att företaget kommer att flytta till Sverige inom en snar framtid och John ser det också som möjligt att hans familj kommer att flytta från Dubai till Sverige.

– Dubai har fördelar, men en viss hemlängtan i kombination med att det finns bra kompetens, bra investerare och duktiga medarbetare i Sverige är starka faktorer.

John menar att det finns stor potential i Eskilstuna, bland annat när det gäller teknik. 

– Teknik är oerhört skalbart och bygger på att du har viljan och kunskapen. Då kan du etablera företag var som helst och varför inte i Eskilstuna? Det finns absolut inga begränsningar så varför inte lägga till en startup-teknikhub i Eskilstuna utöver logistikparken?

– Vi fångar upp väldigt många olika nationaliteter i Reedz. Eskilstuna har också många människor som talar olika språk så att den multikulturella aspekten är en styrka. 

undefined
Lena Truong Lorentzon arbetar med content på Reedz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!